2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kalendárium
A mennyország kapusa

Üszögös Szent Péter, liturgikus nevén Péter székfoglalása nálunk, magyaroknál egy sajátos félreértés következtében szerencsétlen napnak számít. Őseink lefordították a hivatalos egyházi kifejezést: Szent Pétörnek ű székössége. Ebből olvasta ki azután a népnyelv az Üszögös Szent Péter alakot. Ezen a napon az élemedett szegediek, főleg természetesen az asszonyok, nem nyúltak lisztbe, mert majd üszögös lesz a búza. Úgy tartották, hogy ilyenkor libát, tyúkot nem jó ültetni, mert üszögös lesz a tojás, vagyis megfeketedik és nem kel ki.

Minden népi hiedelem ellenére az egyház február 22-én ünnepet ül, mert Szent Pétert ekkor helyezték Antiochia püspöki székébe. Amidőn Antiochiában hirdette az igét, a város első embere, Theophilus bebörtönöztette. Pál közbenjárására engedte szabadon, miután – a hagyomány alapján – feltámasztotta a fejedelem fiát. Egy másik elbeszélés szerint amikor Isten igéjét hirdetve a városhoz közeledett, mindenki elébe sietett, mezítláb, szőrcsuhába öltözve, fejükre hamut hintve, bűnbánatot tartottak, amiért Simon mágusnak hittek vele szemben. Elébe hoztak minden betegségben szenvedő, gonosztól gyötört embert. Szent Péter maga elé kérette azokat, és miután hatalmas fény borította be őket, valamennyien meggyógyultak. Hét napon belül több mint tízezer ember vette fel a keresztséget, úgyhogy Theophilus a palotáját bazilikává szenteltette, és elrendelte, hogy ott egy magas széket állítsanak fel Péternek, hogy mindenki lássa és hallja.

Székfoglalásának napját szokás volt Szent Péter lakomája ünnepének is nevezni. A kereszténység előtti korban az volt a hagyomány, hogy minden esztendő február havának egy bizonyos napján az emberek ételt vittek a szülők sírjára. A szentatyák, hogy gyökerestül kiirtsák e cselekedetet, arra a napra, melyre ez a pogány szokás esett, Szent Péter Rómában és Antiochiában történt székbe emelésének ünnepét vezették be.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó