2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Téltemető vigasságok Ungváron...

Vetélkedő, palacsinta, forralt bor és locspocs várta azokat, akik kilátogattak a bozdosi parkba, ahol hosszú kihagyás után ismét megrendezték a "Maszljanát", avagy a farsangi mulatságot.

Nem volt egyszerű kijutni a helyszínre. Iránytaxi azon az útvonalon nem közlekedik, így maradt a gépkocsi vagy a séta. Viszont, aki vette a fáradtságot és eljött, az nem bánta meg, vígságból nem volt hiány. A szervezők szórakoztató programmal készültek. A telet jelképező szalmabábu elégetése is terítékre került. A sátrakban rotyogott a bográcsgulyás, sült a saslik, a kolbász, minden mennyiségben és minőségben volt palacsinta, no és terjengett a forralt bor illata. Az ételek mellett jellegzetes kárpátaljai termékeket: mézet, bort és vesszőkosarat is lehetett itt kapni. A borongós délelőtt és latyak elriasztotta a tömegeket. Viszont voltak, akik gumicsizmát húztak, no itt sem a divat hanem a praktikum játszott szerepet. Délután a vastag fellegeken átszűrődő napsütés feledtette a kellemetlen tocsogást, remek lett a hangulat.

A vállalkozó szelleműek zsákban futásban, kötélhúzásban és póznamászásban tehették magukat próbára. Aki felmászott a több méter magas oszlop tetejére és lehozott egy odaerősített csizmát, az ajándékban részesült.

Sokan félúton adták fel, s persze olyanok is voltak, akik gond nélkül teljesítették a feladatot. Az ügyesebbek a másnapi húslevesbe való tyúkot is megszerezhették. Két szárnyas jószágot engedtek szabadon, s aki megfogta, az vihette is. Az egyik csupán másodpercekig örülhetett a szabadságnak, a másikat percekig kergették. Egy rendezvény nem múlhat el szépségverseny nélkül. Ezúttal a park legszebb és legkreatívabb hóemberei vetélkedtek.

Az egész napos programsorozat utolsó akkordjaként a szervezők felgyújtották a telet szimbolizáló szalmabábut. Ezzel zárult a megyeszékhely első téltemető, tavaszköszöntő rendezvénye.

Nagyon finom ez a túrós palacsinta, csakis ezért jöttük ki ide – fejti ki evés közben Tomcsányi Melinda. – Nincs igazi magyaros farsangi hangulata a rendezvénynek, ám örüljünk, hogy van ilyen. Az időjárás nem kedvezett a szervezőknek, nedves, latyakos hóban kellett tocsognunk. A zeneválasztással se vagyok kibékülve, a népzene sokkal eredetibb lenne, a duc-duc mulatós nem a mi világunk. Mostanság divatot teremtettek a szabadtéri programokból. Havonta akad egy-kettő, óriási a hírverés, majd jön a feketeleves. Az egy-két sátorban, utcai ruhában sütögető ember, az ételek esztétikuma nem éppen étvágygerjesztő. Ugyanakkor a helyválasztás remek, hangulatos a téli park.

– A mirelit palacsinta kilógott a sorból, ugyanis én olyat kaptam, és még hideg is volt – ecseteli Sevcsenkó Sándor. – Volt ahol frissen sütötték, de több helyen félkész kajákat kínáltak. Inkább a nagyobb bevételt, a haszonszerzést helyezik előtérbe, nem pedig a minőséget. Ezzel nem a szervezőket kívánom minősíteni, hanem a vendéglátósokat. Jó ötletnek tartom a rendezvényt. Reméljük, a folytatás jövőre magasabb színvonalú lesz.

– Sikeresnek ítéljük a mai rendezvényt, 1989 óta nem volt hasonló a megyeszékhelyen – mondta Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem turisztikai tanszékének vezetője, az egyik szervező. – A rohanó mindennapok, a pénzhajhászás teljesen elvonta a figyelmet hagyománytisztelő ünnepeinkről. Ezeket az értékeket szeretnénk feltámasztani. A farsangi ünnepélyek természetesen a magyarlakta falvakban tovább élnek, városainkból valamiért száműzték mostanáig. Célunk ezeket feltámasztani, boldog arcokat láthattunk ma itt. Reméljük, jövőre még többen leszünk.

Szabó Sándor

...és Tiszapéterfalván

Mi feledtetné jobban a kemény, búskomor hosszú telet, mint egy vidám farsang? Február 12-én mulatságokkal ünnepelt Tiszahát közössége, melyre hivatalos volt a térség apraja-nagyja. A Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület (Minya Jolán és dr. Minya József), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ, Tóth Júlia és Tóth Bálint járási képviselő), Biki Melán és a helyi görög katolikus egyház (Pősze Roland atya) szervezésében tartalmas szórakozás várta a vendégeket a tiszapéterfalvai művelődési házban, ahol Csele Géza igazgató irányítása alatt remek kis program bontakozott ki a tiszabökényi és a péterfalvai műkedvelő együttesek közreműködésében.

A farsangi mulatság délután vette kezdetét. Álarcos menet vonult végig a tiszaháti településeken, hogy az esti bálba invitáljon mindenkit. A hagyományok fontosságára irányították a figyelmet az önfeledt, integető fiatalok és a hívogató dalok, köszöntők, melyek később a színpadon folytatódtak. Pősze Roland parochus közös imádsággal tette meghitté a közösségi alkalmat. Ezt követően a farsang mivoltának bemutatását Borbély Ida, a Tiszaháti Tájmúzeum és a Péterfalvai Képtár igazgatója vállalta magára.

Nyikolajev Irén és Kormos Lujza felkészítő munkájának köszönhetően a tiszabökényi gyermekek mulattattak, de nagy volt a repertoár az egyéni és csoportos előadásokból is. A Kölcsey Ferenc Középiskola növendékeinek széles spektrumú, üde kis kultúrműsoráért Hudán Andrea és Kékesi Diána tanárnőké az érdem. A tiszaháti kulturális élet fiatal üdvöskéje, a bökényi Virág Zsuzsa és a péterfalvai Gődi Szabrina lírai dallamokat énekelve szintén hozzájárult az est színvonalának emeléséhez. Fellépett a Kokas Károly vezette Péterfalvai Zene- és Néptánc Együttes, illetve a Jazz Zenekar. A Dynamic együttes is "berobbant" a színpadra pár pezsdítő zeneszám erejéig, hogy lendületbe hozza a tömeget. A folklórprogram részeként pedig a Csillagszem táncegyüttes mutatta meg tudását Görbe Angelika és Csűri Szebasztián vezetésével.

A terített asztalokhoz az est műsoros része után jutott a közönség. A terülj terülj asztalkám sok finomsággal szolgált: disznótoros ételek és fánkok kerültek a tányérokra. Emellett bográcsot kóstolhatott a vendégsereg, mely két hatalmas üstben főtt Veres Csaba és Kádár Sándor csapatának különleges receptjei alapján.

A bált keringővel nyitották meg a fehér ruhás lányok és az öltönyös, elegáns fiatalemberek; az ő produkciójuk Kovály Csilla szorgalmas felkészítésének eredménye. A mulatsághoz a Stílus együttes szolgáltatta a zenét; a hajnalig tartó bálon tombola, házaspárok vetélkedője szolgált derűt hozó meglepetéssel.

Köszönet illeti azt a 112 tiszaháti vállalkozót, vállalatot és magánszemélyt, így többek közt Nagy Angélát, továbbá Biki Melán, illetve Biki Erika családját, akik tárcájukat és szívüket megnyitva hozzájárultak a farsangi mulatságok megrendezéséhez, és másokat is közösségi "ténykedésre" buzdítottak. Egy szó, mint száz: megérte!

Bodnár Diana (Tiszapéterfalva)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó