2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Anyanyelvi verseny indul

A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyt 1997-ben indította útjára a Magyar Nyelvtudományi Társaság – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének támogatásával – Magyarországon, valamint a határon túli magyarlakta területek 5–8. osztályosai számára. A verseny célja a magyar nyelv ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése.

A kárpátaljai forduló szervezője az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának Magyar Filológiai Tanszéke. A helyesírási vetélkedő részleteiről, a járási és megyei fordulók menetéről az egyik szervező, Nagy Natália főelőadó nyilatkozott lapunknak.

– A versenyen a diákok helyesírási képességeit mérjük fel. A vetélkedő három fordulóból áll: a járási fordulókat márciusban, a megyeit áprilisban kell lebonyolítani. A feladatlapokat és a javítási kulcsot már kipostáztuk a járási és városi tanfelügyelőségekre. A harmadik forduló a Kárpát-medencei döntő, amelyre Magyarországról minden megye osztályonként 1–1, Budapest 3–3 versenyzőt küldhet. A határon túli magyarlakta területekről osztályonként 2–2, Erdélyből 3–3 diákot hívnak meg. Ennek az időpontja 2010. május 29. A zsűri elnöki tisztét immár évek óta Grétsy László nyelvész tölti be.

– Milyen típusú feladatokat kapnak a tanulók?

– Mivel ez egy anyanyelvi vetélkedő, különböző tollbamondás-szövegeket, illetve helyesírási feladatlapokat töltenek ki. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy elmondjam, a korábbi években is nagy sikerrel szerepelt régiónk, hiszen a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium és a Tiszabökényi Általános Iskola tanulói dobogós helyezést szereztek. Bízunk benne, hogy a kárpátaljai iskolások az idén is helytállnak.

– A járási vetélkedők után hol szervezik a megyei döntőt?

– Ezt 2010. április 17-én rendezzük meg az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszékén, ahová minden magyarok lakta járásból osztályonként 2–2 tanulót várunk. Közülük kerül majd ki az a 2–2 tanuló, akik májusban Budapesten, a Kárpát-medencei döntőn képviselik majd szűkebb pátriánkat.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó