2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ledida: még korai ünnepelni

Az elnökválasztás menetéről, a végeredményről és a várható fejleményekről cserélt eszmét a kárpátaljai médiával Olekszandr Ledida, a Régiók Pártja megyei szervezetének vezetője.

Mint elmondta, megnyerték a háborút, de még korai ünnepelni. No nem azért, mert a hivatalosan is győztesnek elismert Viktor Janukovics tartana ellenfele esetleges lépéseitől, hanem a hamarosan leköszönő kormányfő és csapata által krízishelyzetbe hozott ország miatt.

Sokan tették fel a kérdést, mi lesz a megválasztott államfő ígéreteivel. Nos, a párt kárpátaljai vezére elmondta, mindaddig botorság lenne bármit számon kérni Janukovicstól, míg az országnak nincs költségvetése. Pillanatnyilag az sem tisztázott, pénzügyileg hogy áll az ország. A még regnáló miniszterelnökön kívül senki nem tudja, mi van a kincstárban, hova lettek a milliós külföldi hitelek. Ameddig ezekre nem lesz válasz, addig várni kell a megígért szociális garanciák hatályba léptetésével is.

Mint ismeretes, Julija Timosenko elzárkózott a minimálbér, a nyugdíjak és más szociális juttatások idei emeléséről szóló törvény aláírása elől, pedig azt a parlament már a múlt év októberében elfogadta, és Viktor Juscsenko elnök is rábólintott. A törvénytervezeten a Régiók Pártja jelenleg is dolgozik, mondta el Olekszandr Ledida, mert figyelembe szeretnék venni a szakszervezetek és a lakosság észrevételeit.

Lapunk kérdésére, lesz-e politikai boszorkányüldözés Kárpátalján, a megyei régiós vezető egyértelmű nemmel válaszolt. Mint mondta, nálunk az országosnál letisztultabbak a pártok közötti viszonyok. Persze, kádercserék biztosan lesznek, hisz a dilettáns vezetők politikai hovatartozásuktól függetlenül kénytelenek lesznek átadni helyüket a rátermett szakembereknek. S hogy Olekszandr Ledida lesz-e a megyei közigazgatás következő elnöke? Valaki biztosan lesz, mondta diplomatikusan. Előtte persze meneszteni kell a jelenlegi kormányt.

A várható kárpátaljai változások között említette, hogy Ungváron is olyan polgármestert szeretnének, illetve azt a jelöltet fogják támogatni, aki nem a szembenállást, hanem a város lakosainak érdekeit kívánja szolgálni. A megyében vissza akarnak térni a Timosenko-kormány által felszámolt szabad gazdasági övezetek felélesztéséhez. A térségünkben folyó rablógazdálkodás helyett pedig a helyi termelők megbecsülésével fellendíteni a tizennégy évvel ezelőtti szintre süllyesztett erdőgazdálkodást, mezőgazdaságot és élelmiszeripart.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó