2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Lesz-e társadalmi béke?

A Központi Választási Bizottság (CVK) hivatalosan is kihirdette az elnökválasztás végeredményét. Julija Timo-senko azonban továbbra sem hajlandó elismerni a Viktor Janukoviccsal szembeni vereségét. Mihez vezethet a szembenállás?

– Független szemlélőként hogyan ítéli meg az ország jelenlegi helyzetét? Valóban eldőlt az elnöki posztért vívott csata, vagy lehetnek még meglepetések Timosenko részéről?

– Az ország mind gazdasági, mind politikai téren alaposan szétzilált. A csata pedig szerintem végképp eldőlt a két rivális között. Most éppen a helyzet letisztulásának folyamatába léptünk. Vitathatatlan, Viktor Janukovics nyert. Julija Timosenko is tudja ezt, de még taktikázik. Véleményem szerint időt próbál nyerni azzal, hogy nem hajlandó elismerni a másik győzelmét, mint teszik azt sorra a különböző országok vezetői. Meglepetést már aligha okozhat.

– Mi szüksége lehet a még hivatalában lévő miniszterelnöknek az időnyerésre?

– Nagy a gyanúm, hogy a háttérben valamiféle egyezkedés folyik a két politikus között. Timosenko halogató taktikája pedig azt szolgálja, hogy vesztesként a lehető legkedvezőbb pozíciót harcolja ki magának és a BJUT számára. Én még azt sem tartom lehetetlennek, hogy megpróbálja megőrizni a miniszterelnöki bársonyszéket. Így lesz-e, nem tudom, de azt biztosra veszem, hogy kettejük között létrejön valamilyen kompromisszum.

– Kárpátalján lehet-e számítani a politikai erők átrendeződésére?

– Nem hiszek a nagy változásokban. A Régiók Pártja talán megerősödik, de továbbra is számolni kell Balogáék Egységes Centrumával, mely most kedvező pozícióból várhatja a további fejleményeket.

– Ha csodára nem is, de valamilyen előrelépésre számíthatunk-e az idén?

– Bizonyára az új elnöknek is lesz száznapos programja. Igaz, ez nem teljesedhet ki a parlamenti választások miatt. A nyár folyamán azonban, amikor helyreáll a rend, már megmutatkozhatnak az eredmények.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó