2010. február 16., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 24. (887.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hivatalosan is Janukovics az elnök

Az elmúlt hétvégén igencsak felgyorsultak az elnökválasztást kísérő események. A Központi Választási Bizottság (CVK) vasárnap kihirdette a február 7-i államfőválasztás hivatalos végeredményét. Az előzetes eredményeket megerősítve a voksok 48,95 százalékát (12 481 266 szavazat) megszerezve a Régiók Pártjának elnöke, Viktor Janukovics győzött a 45,47 százalékot (11 593 357 szavazat) elérő miniszterelnök, Julija Timosenkóval szemben. Meglehetősen sokan, egymilliónál is többen (4,36%) mindkét jelöltet elutasították.

Mielőtt a CVK elnöke, Volodimir Sapoval ismertette volna a hivatalos verdiktet, a testület előzőleg elutasította mind a 87 panaszt, amit a Julija Timosenko Tömb (BJUT) nyújtott be a választási bizottságnak. Egy nappal korábban, szombaton este Timosenko a televízió nyilvánossága előtt már bejelentette: mindenképp megóvják az eredményt. Szakértők ugyanakkor nem sok esélyt látnak arra, hogy a vesztes ily módon megfordíthatná a helyzetet. Az a tény, hogy a nemzetközi szervezetek tisztának, átláthatónak és demokratikusnak nevezték a lebonyolítást, illetve hogy a világ vezető politikusai sorra küldik gratuláló üzeneteiket a megválasztott államfőnek, egyértelműen a CVK hivatalos végeredményét erősítik meg, hangsúlyozzák politológusok.

A győztes Viktor Janukovics környezetében nem törődnek a rivális kijelentéseivel. Olekszandr Lavrinovics, a parlament régióspárti alelnöke azt mondta, még február végéig beiktatják hivatalába az új államfőt, amire a törvény egyébként egy hónapot biztosít. Borisz Kolesznikov pártelnökhelyettes pedig már arról beszélt, hogy Janukovicsnak saját jelöltje van a várhatóan hamarosan létrejövő új kormány élére. Timosenko heves tiltakozását destruktívnak nevezte, szerinte a politikus asszony saját ambícióit rendre az ország érdekei elé helyezi.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó