2010. február 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 23. (886.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vancouver 2010: sok műhó mindenért

A 2010-es téli olimpiai játékok házigazdája Nyugat-Kanada központja, az ország harmadik legnagyobb városa. Az agglomerációt is beleértve, 2,1 millióan lakják. Brit-Kolumbia büszkesége – Montreal és Calgary után – a harmadik juharleveles város, amely olimpiának ad otthont. Az előző olimpiákhoz hasonlóan Vancouver is hóhiánnyal küzködik.
Százezer dollár egy vancouveri arany

Anyagilag is megéri jól teljesíteniük az ukránoknak a téli olimpián – a dobogósok ugyanolyan jutalomban részesülnek, mint a 2008-as pekingi nyári játékok helyezettjei.

Az esetleges egyéni ukrán aranyérem 100, az ezüst 70, a bronz 50 ezer dollárt ér. Arról viszont nincs információ, hogy a pontszerzőket jutalmazzák-e.

A magyar sportolókat is bőkezűen díjazzák. Az első hely 20, második 18, a harmadik 14, a negyedik 12, az ötödik 8, a hatodik 6, a hetedik 4, a nyolcadik 2 millió forintot ér. A három-hat tagú csapatok esetében a dobogósok 14, 11,2 és 9,8 millió forintot kapnak.

A legnagyobb jutalmat állítólag a bolgár sportolók zsebelhetik be – az aranyért 137 ezer dollárnak megfelelő levával gazdagodnak. A kanadaiak 120 ezer dollárt, az oroszok 100 ezret és egy luxusautót, az amerikaiak 20 ezret, a németek pedig 15 ezer eurót adnak a dobogó legfelső fokára felálló versenyzőiknek.

2006. február 28. óta Vancouver olimpiai lobogó alatt él, s hamarosan fellobban a láng is. Hosszú eseménysor vezetett idáig... A nyugat-kanadai város az 1988-as téli olimpia helyszíne, Calgary, valamint Québec City előtt nyerte meg a helyi válogatót, majd a dél-koreai Pjongcsanggal és az ausztriai Salzburggal vívott meg sikerrel a rendezési jogért. Érdekes, hogy a szavazás első köre után még nem a kanadaiak álltak jól, de a kiesett salzburgiak szinte mindegyik támogatója melléjük állt, ez pedig győzelmet eredményezett.

A kassza

Az olimpia összköltségvetése közel 1,4 milliárd dollár volt eredetileg, de ez alaposan megnőtt, elsősorban a biztonsági költségek rendkívüli emelkedése miatt – a végösszeg mintegy hatmilliárd, ebből közvetlenül a rendezésre 600 milliót fordítottak. A PriceWaterhouseCoopers jelentése szerint a közvetlen bevétel mintegy egymilliárd dollár lesz.

A logó és a kabalafigurák

A logó neve nem valószínű, hogy futótűzként terjed el: a jellegzetes kőember neve ugyanis Inunnguaq, a barát (ilanaaq). Hasonló kőépítményeket elsősorban az inuit, az inupiat, a kalaallit és a yupik népcsoportok emeltek, rendeltetési céljukkal kapcsolatban találgatások vannak.

A kőember mellett jóval barátságosabb figurák is mindennap felbukkannak majd, "ők" a játékok kabalafigurái: Miga, a mitológiai tengeri medve, Quatchi, a jeti helyi megtestesülése, Sumi, az őrzőszellem, illetve segédjük, Mukmuk, a mormota. Miga és Quatchi a téli olimpiát, Sumi a téli paralimpiát "felügyeli". Megítélésük a bemutató után elég vegyes volt, főleg a figurák Pokémon-szerű megjelenése miatt.

Helyszínek

A vancouveri pályázat legnagyobb erősségei között volt, hogy a létesítmények egy része már kész volt, illetve csak kisebb felújításra szorult. Hat új létesítményt kellett felépíteni. A whistleriek igen korán, már 2007 végén elkészültek, és 2009 februárjáig mindegyik helyszín készen állt.

A nyitó és a záróünnepség

Az 55 ezer néző befogadására alkalmas BC Place belvárosi fedett stadion lesz a helyszíne a megnyitónak, illetve a záróceremóniának. Itt bonyolítják le esténként a "környékbeli" versenyek éremátadó ünnepségeit is. A téli játékok történetében először fordul elő, hogy a megnyitó- és a záróünnepséget fedett csarnokban rendezik, a stadion nevezetessége a különlegesen kialakított tetőszerkezet, amelyet a légnyomás tart a helyén.

Könnyes előkészületek

A téli játékok szervezőit dicsérte Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Vancouverben. A belga sportdiplomata azt mondta: a házigazdák munkája példaként szolgálhat a jövőbeni ötkarikás események szervezőinek.

– Az előkészületek során mindent a sportolók, a környezet és a tartósság figyelembevételével tettek – fogalmazott Rogge. – Meg vagyok győződve arról, hogy 16 napig varázslatban lesz részünk.

Szerinte a szervezőbizottság (VANOC) mindent elkövetett azért, hogy az olimpia eredményes legyen, s most a 82 országból érkezett több mint 2500 sportolón a világ szeme. A 67 éves sportvezető arra számít, hogy az esemény szerte a világon mintegy hárommilliárd tv-nézőt vonz majd.

John Furlong, a VANOC vezetője elcsukló hangon azt mondta: "Imádkozom, hogy Kanada számára aranyosak legyenek a játékok."

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó