2010. február 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 23. (886.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Önként mentek a halálba

Sajnálatos módon megszaporodtak vidékünkön az öngyilkosságok. Az utóbbi napokban három fiatal végzett magával. Ketten magasból ugrottak le, egy férfi pedig az akasztást választotta.

A megyeszékhelyen az éjszakai órákban egy járókelő riasztotta a rendőrséget, mert a város egyetlen toronyháza mellett hullára bukkant. A helyszínelők megállapították, hogy a halott tizennyolc éves és az egyik felsőfokú tanintézet hallgatója volt. A helyszínen talált nyomokból egyértelműen megállapítható, hogy a fiatalember leugrott az épület tetejéről. Búcsúlevelet hagyott hátra, melyben tudatja, hogy önként ment a halálba. Tettének okáról azonban nem tett említést.

A Szabadság sugárúton lévő tizenöt szintes házat az öngyilkosok épületének is nevezik. Ez ugyanis már a sokadik eset volt, hogy az önként halálba indulók annak tetejéről vetik le magukat.

Ezt a borzalmas halálnemet választotta az a tizennégy éves fogyatékos kislány is, aki Rahón a Tisza turistatelep tetejéről ugrott le. Öngyilkossági kísérlete azonban nem járt sikerrel. A rendőrségi tájékoztató szerint az egyik melléképület tetejére esett és a vastag hónak köszönhetően túlélte a zuhanást.

Értesülésünk szerint a gyerek nem árulta el, miért akarta megölni magát. A kislány értelmi fogyatékos, az egyik ilyen gyerekeket gondozó intézet lakója. Rahóra az otthonból vitték pihenni őt és pajtásait. Ám furamód egyetlen nevelő sem kísérte el őket. A gyerekek nem voltak képesek beilleszkedni. A turistatelepen úgy bántak velük, mint a bűnözőkkel, a kislányokat kopaszra nyírták. A szerencsétlenek nem tudták, hogyan kell használni az evőeszközöket, a banánt is héjastól ették.

A rahóiak próbálták értesíteni a gyermekotthont, de annak vezetői és nevelői közül senki nem volt elérhető. A rendőrség vizsgálatot indított az öngyilkossági kísérlet okának kiderítésére. Keresik a felelősöket is, akik sorsukra hagyták a fogyatékkal élő gyerekeket.

A huszti járási Keselymezőn egy huszonegy éves fiatalember vetett véget önkezűleg életének. Családi házukban a szobaajtóra akasztotta fel magát. Amikor édesapja rátalált, már nem élt. Tettének oka ismeretlen, de valószínűsíthető, a sorsa felett érzett kilátástalanság sodorta a végzetes lépés felé.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó