2010. február 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 23. (886.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megkezdődött a koalíciós keringő

Az elnökválasztás második fordulójában Viktor Janukoviccsal szemben 3,5 százalékos különbséggel alulmaradó Julija Timosenko kész a végsőkig harcolni miniszterelnöki tisztségének megtartásáért. A vasárnapi választáson a voksok 48,95 százalékával győztes Régiók Pártja elnöke ismét felszólította Timosenkót a távozásra, ám egyelőre hiába, vetélytársa makacsul dacol a kialakult helyzettel. Közben egyre több vezető politikus gratulál nyilvánosan Janukovics győzelméhez, ami nyilvánvaló jele a nemzetközi legitimitásnak.

Amennyiben minden úgy marad, mint most, akkor a Régiók Pártja vezérének meg kell várnia a Központi Választási Bizottság (CVK) hivatalos végeredményét, a Timosenko által ígért pereskedés végkimenetelét, s csak mindezeket követően, miután már leteszi államfői esküjét, történhet meg az új miniszterelnök-jelölt beterjesztése a parlamentnek, aminek persze előfeltétele egy új többség létrejötte. Mindenesetre a háttérben gőzerővel tartanak az alkutárgyalások. A jól értesült országos lapok már az esetleges új kormányfő és a leendő tárcavezetők nevével dobálóznak. Ami a várható új többség összetételét érinti: a legvalószínűbbnek azt a verziót tartják, hogy a Régiók Pártja frakciója kibővül a Litvin Blokkal, a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem (NU-NSZ) frakciójának jelentősebb részével, s esetleg még csatlakozik hozzájuk néhány független képviselő. Igen ám, de nagy kérdés, hogy egy ilyen felállásban ki legyen a miniszterelnök. A régiósok ragaszkodnának saját emberükhöz, leggyakrabban Mikola Azarov neve hangzik el, csakhogy a nasások is igényt tartanának a kormányfői székre támogatásukért cserébe. Egyes hírek szerint Arszenyij Jacenyukot javasolhatják a posztra. Viszont Szerhij Tihipko is bejelentkezett. Egyik interjújában világossá tette: elfogadná Janu-kovics ezen irányú felkérését. Elemzők szerint az új államfő csak nyerne Tihipko miniszterelnökségével, mert a Janu-kovics által sürgetett gyökeres reformpolitika végrehajtásához Tihipko ideális személy, s az elnökválasztás első fordulójának eredményei ismeretében a szükséges választói felhatalmazással is rendelkezik.

Gratulációk, elismerések futószalagon

A világ és Európa meghatározó szervezeteinek vezetői és a nagyhatalmak államfői sorra küldik gratulációikat Ukrajna leendő elnökének, Viktor Janukovicsnak. Ezt a tényt a nemzetközi politikai elemzők egyfajta üzenetként is kezelik. Szerintük Julija Timosenko felé is jelzés ez, mondván, semmi értelme a további csatározásoknak, Washington és Brüsszel elfogadja Januko-vics visszatérését, s készek partnerként kezelni őt a jövőben.

Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke gratulációja mellett az unió Keleti Partnerség programjától reméli, hogy Ukrajna az elkövetkező időszakban jelentős lépéseket tesz a kölcsönös közeledés vonatkozásában. José Manuel Barroso szintén méltatta Janukovics sikerét. Az Európai Bizottság újraválasztott elnöke politikai és gazdasági értelemben egyaránt javulást vár a Kijev és Brüsszel közötti párbeszédben. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács főképviselője, s Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szintén elküldte üdvözlő táviratát. Barack Obama amerikai, Nicolas Sarkozy francia és Angela Merkel német elnök szintén fontosnak tartotta, hogy az elsők között fejezze ki elismerését, s támogatásáról biztosítsa a győztes jelöltet.

Korábban már Dmitrij Medvegyev orosz, Mihail Szaakasvili grúz, Lech Kaczynski lengyel elnök is gratulált neki, de a balti államok vezetői is az elsők között említendők. Közös elem valamennyi vezető politikus üzenetében, hogy szabadnak, átláthatónak, igazságosnak és demokratikusnak tartják a választásokat.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó