2010. február 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 23. (886.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szombati színes
Ámor nyila: hormonok játéka?

Az élet játék, és az igaz szerelem a győzelmi trófea – énekli egyik dalában az amerikai énekes, dalszövegíró Rufus Wainwright. Talán nincs még egy olyan téma, amiről annyit írtak, énekeltek volna, s amely annyi művészt sarkallt volna alkotásra, mint a szerelem. Definíciója, megfogalmazása ennek ellenére szinte lehetetlen. A lángoló szerelem érzése az új párok számára a lélek tökéletes egymásra találásának tűnhet, az idegrendszerrel foglalkozó kutatók szemével nézve azonban mindez inkább csak a hormonok által kiváltott múlandó őrület. Milyen hatással van az egészségünkre, miért vak, és miért tud annyira fájni?

– A szerelem a legalapvetőbb emberi érzés. Feltétlenül szükség van rá, ugyanis a pozitív érzések ösztönzik, energiával töltik fel az embert. Pozitív érzületként azért is elengedhetetlen, mivel hiányában helyét nem kívánatos negatív ösztönök – többek között agresszió – foglalják el. Számos ellenzője ellenére azt mondom, igenis jó ötlet volt a Valentin-nap létrehozása, hisz ez nagyszerű alkalmat teremt pozitív érzelmeink kifejezésére – véli Viktorija Baskirjeva, az Ukrán Pszichoterapeuták Kárpátaljai Egyesületének tagja, aki szerint a szerelem egészségesebbé tesz. Ha házasok vagyunk vagy akár csak együtt élünk valakivel, kevésbé valószínű, hogy depressziósak leszünk és nagyobb eséllyel élünk majd hosszabb ideig, mint azok, akik társ nélkül vannak.

Az antropológusok szerint a szerelem három különböző érzésből tevődik össze: része a nemi vágy, a lángoló, romantikus érzelmek és a szeretett személyhez való kiegyensúlyozott kötődés. Szexuális vonzalmat sok személy kiválthat. Akik azonban romantikus érzelmeket táplálnak valaki iránt, azok figyelme általában egyetlen személyre szűkül le, és nemcsak hogy kívánják a másikat, de sokszor már-már megszállottan vágynak rá. Ha pedig mégsem sikerül meghódítaniuk szívük választottját, az érzés gyakran csak fokozódik: az agyban ilyenkor megnő a dopamin nevű idegi ingerület-átvivő anyag szintje, ami a jutalomérzet kialakításában játszik kulcsszerepet.

A romantikus szerelem erősebb, mint a szexuális vágy: nem is annyira érzelem, inkább késztetés. A kötődés, a nyugalom és a biztonság érzete pedig a vazopresszin és az oxitocin nevű hormonok termelődésével függnek össze: feltehetően ugyanez a két hormon váltja ki a békesség és az összetartozás érzését is, amelyet szeretkezés után éreznek a párok, de az oxitocin szintje annak hatására is megnő, ha kézen fogva sétálunk párunkkal, vagy csak mélyen a szemébe nézünk.

Gyakran állítják, a szerelem vak. Nos, kutatások bizonyítják, hogy ha igazán szerelmesek vagyunk, az agy egyes részei valóban inaktívvá válnak. Mégpedig azok, amelyek működése a negatív érzelmekkel, a tervezéssel, viszonyaink kritikus megítélésével és az emberek megbízhatóságának felmérésével állnak kapcsolatban. Ez az állapot egy, de akár két és fél évig is fennállhat, vagyis ez idő alatt hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni párunk hibáit. Ez egyfajta érzékcsalódás, amely azonban a fajfenntartás szempontjából alapvető funkcióval bír a kutatók szerint. Ha ugyanis azonnal észrevennénk partnerünk hibáit, kevésbé lennénk hajlamosak a hosszú távú kapcsolatok kialakítására és a gyermeknemzésre.

Nem véletlen, hogy a romantikus szerelem nem tarthat igazán sokáig, hiszen ez az anyagcsere szempontjából nagy megterhelést jelent a szervezet számára. Nem volna szerencsés, ha például húsz évet töltenénk el ebben az állapotban, hiszen előfordulhat, hogy erős érzelmeik miatt sokan egy darabig nem esznek, nem alusznak rendesen, nem tudnak megfelelően koncentrálni a teendőikre, hangulatuk pedig szélsőségesen ingadozik. A problémák általában akkor kezdődnek, ha a "rózsaszín felhő" kezd szertefoszlani, és meglátjuk, milyen is valójában a párunk, akit addig szinte csak előnyös tulajdonságokkal ruháztunk fel. Emiatt tanácsos addig várni a házassággal, amíg agyunk "normális" működése helyreáll – így jóval megfontoltabb döntést hozhatunk, és mivel addigra már kialakul a stabil kötődés, képesek leszünk elfogadni társunk rossz tulajdonságait is.

Egy biztos, legyen lángoló érzés vagy a hormonok kémiai játéka, nem élhetünk nélküle.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó