2010. február 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 23. (886.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Minősített vendégházak

Ungváron a napokban alakult meg a megyénk legkiválóbb falusi vendégházait tömörítő klub. Csizmár Saroltát, a klub vezetőjét többek között arról kérdeztük, mit takar a kifejezés, és milyen céllal jött lére a szerveződés.

– Az idegenforgalom, és ezen belül is a falusi zöld turizmus mind intenzívebben fejlődik megyénkben – fejti ki a a szakember. – Ám hiányzik a szabályozás. Egyre többen fogadnak turistákat saját otthonukban, ám ezek a szálláshelyek nem mindig felelnek meg a kívánalmaknak. A tapasztalat és a kor igénye is azt mutatja, hogy ezen változtatni kell. Európai országokban már léteznek olyan szervezetek, melyek ellenőrzik, és minősítik a vendégházakat. Ezt a gyakorlatot szeretnénk Kárpátalján is meghonosítani.

– Mit jelent ez pontosan?

– Eddig tulajdonképpen a turista minősítette vendéglátóját és annak otthonát azzal, hogy amennyiben mindennel elégedett volt, visszatért, és barátainak is ajánlotta. Bizony gyakran előfordul, hogy keserű szájízzel távozik. Negatív élményeit pedig általában nem egy konkrét névhez, a házigazdához köti, hanem úgy meséli el ismerőseinek, hogy megyénkbe, vagy valamelyik településünkre többé nem megy üdülni és másokat is lebeszél erről. Ilyen reklámra nincs szüksége megyénknek, főleg így a labdarúgó Eb közeledtével. Ezért a turisták fogadására szakosodott házakat felszereltség, komfortfokozat szerint osztályozzák majd. Így ki lehetne szűrni azokat, akik csak a gyors meggazdagodást látják a falusi turizmusban. Egyelőre harmincan vállalták a megmérettetést. Reméljük, kezdeményezésünk ösztönzően hat majd a többiekre is, és mind többen jelentkeznek.

– Honnan tudnak majd a hozzánk érkezők arról, melyik ház milyen minősítést szerzett?

– Természetesen mindez az interneten elérhető lesz. Így a hozzánk üdülni érkező kiválaszthatja a pénztárcájának és igényének megfelelőt. A vendéglátóknak is előnyük származik ebből. Mégpedig az, hogy minél magasabb minősítést kap egy ház, a bérleti díjat is emelheti a tulajdonos. Így mindkét fél elégedett lehet.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó