2010. február 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 23. (886.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Veszélyben a sajtószabadság?

Az utóbbi időben számos újságíró esett erőszakos cselekmények áldozatául. Állítólag Georgij Gongadze máig megoldatlan gyilkossági ügye mögött is a sajtószabadság elleni támadás áll.

– Mennyire nevezhető szabadnak a jelenlegi ukrajnai újságírás?

– Meglehetősen nagy a zűrzavar az ukrajnai médiában. Én ezért inkább kaotikusnak nevezném, mint szabadnak. Gondoljanak csak bele: csupán Kárpátalján mintegy hetven újság, időszaki kiadvány létezik. Ezek mindegyikének van tulajdonosa, akik valamelyik párt, civil szervezet, gazdasági érdekszféra szolgálatában állnak. A lapok és munkatársaik pedig nem tehetnek mást, kiszolgálják munkaadójuk érdekeit. Tehát azt írnak és olyan tálalásban, ahogyan azt a lapgazda megköveteli. És ez nem éppen jó. Teljesen függetlenek nincsenek, csak viszonylag szabad lapok.

– Mondana néhány konkrét példát?

– A Novini Zakarpattya például abszolút elkötelezett, hisz a megyei vezetés érdekeit képviseli. A függetlenek között pedig az önök lapját, az "igazi" Kárpáti Igaz Szót említeném. Szerintem, ez az újság vidékünkön a valóban korrekt tájékoztatás jó példája.

– Miként látja, kellő mérsékletességgel és objektivitással tudósítottak a kárpátaljai médiumok az elnökválasztásról?

– Büszke vagyok a kollégáimra. A vidékünkön megjelenő lapokban, kisebb túlkapásoktól eltekintve, más-más megvilágításban ugyan, de zömmel korrekt tudósítások voltak olvashatók.

– Napvilágot láttak olyan vélemények, hogy veszélybe kerülhet a sajtószabadság.

– Igen, én is hallottam ilyesféle aggályokat. Elsősorban az elnökválasztáson vesztes oldal próbálja elhitetni, hogy következik a feketeleves. De szerintem nem kellene borúlátónak lenni. Egyrészt Viktor Janukovicsot még nem iktatták be hivatalába, másrészt biztosan nem fogja megnyirbálni a média szárnyait. Tehát felesleges bármilyen jóslatokat, következtetéseket előre vetíteni.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó