2010. február 13., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 23. (886.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpátalját is beragyogja az olimpiai láng

Tegnap jelképesen meggyújtották az olimpiai lángot az ungvári Junyiszty Sportcsarnokban. Az ötkarikás eszme, az olimpiai játékok népszerűsítése volt a cél.

Több magas rangú tiszségviselő felszólalását követően Nyina Lobova-Hecko, megyénk olimpiai bajnoka, aki még 1976-ban, Montrealban a szovjet női kézilabda-válogatott kapusaként jutott fel a csúcsra, a sportcsarnok előterében elhelyezett olimpiai kehelyben meggyújtotta a lángot.

– Az élsportoló számára az olimpiai szereplés, az aranyérem jelenti egész addigi munkájának gyümölcsét, hisz erre tesszük fel az életünket – mondta lapunknak Nyina Lobova-Hecko. – Minden katona tábornok szeretne lenni, a sportolók pedig olimpiai bajnoki címről álmodoznak. Útravalóul csak annyit üzennék versenyzőinknek: ne feledjék, az itthon maradottak szorítanak értük és reménykednek a jó eredményben. De nem az számít, milyen színű éremmel térnek haza, hanem az, hogy szereplésükkel öregbítik vidékünk sportéletének hírnevét. Pierre de Coubertint, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítóját, egykori elnökét idézve: "Nem a győzelem, a részvétel a fontos". Amennyiben sikerül dobogós helyezést elérniük, az óriási előrelépés lesz vidékünk sportjában.

– Reménykedünk az éremszerzésben. A kárpátaljai ötösből Sztaniszlav Kravcsuk síakrobata (freestyle) a legesélyesebb – nyilatkozta lapunknak Rilják János, az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság kárpátaljai kirendeltségének elnöke. – Sportolóink minden anyagi és erkölcsi támogatást megkaptak. Jómagam a helyszínen szurkolok majd a kárpátaljaiaknak, remélem, győzelemnek is örülhetek.

Egyébként ma hajnalban fellobbant a láng a kanadai Vancouverben is, ezzel elkezdődött a XXI. téli olimpia. Ahogy arról előző lapszámainkban már beszámoltunk, az ötkarikás játékokra 47 ukrán versenyző, köztük 5 kárpátaljai utazott. Ukrán színekben elsőként állhatnak rajthoz olimpián hódeszkásaink (snowboard). Csundák Annamária és Penyák József mellett magára öltheti a nemzeti mezt a legutóbbi torinói játékokon rajthoz álló két munkácsi síakrobata (free- style): Enver Ablajev és Sztaniszlav Kravcsuk, valamint Anasztaszija Szkrjabina alpesisíző.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó