2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Valentin-nap: szeretem is meg nem is

Sokan már február elején repesve várják, mások jó előre rettegnek tőle, na meg a rózsaszínű, pihe-puha giccstengertől, amelyet magával hoz. Talán azok tábora a legcsekélyebb, akiket teljesen hidegen hagy a dolog. Na és te hogy állsz a Valentin-nappal?

Régi hagyomány, új divat

Akik nem rokonszenveznek a február 14-hez kötődő felhajtással, gyakran érvelnek azzal, hogy mondvacsinált, Nyugatról behurcolt ünnepről van szó. Ez így azonban nem teljesen igaz. Bálint – itáliai ókeresztény vértanú – legendáját ugyanis a magyar területeken is ismerték és tisztelték már a középkorban. Gyógyító erőt tulajdonítottak neki a nyavalya (epilepszia) ellen, de szerelmi babonák is kötődtek e naphoz, melyek főleg a fiatal lányokat vértezték fel férfifogó praktikákkal. Az egyik ilyen szerint, ha kilencmagú almát eszel, és magjait észrevétlenül a kiszemelt férfi zsebébe szórod, garantáltan belédszeret. Egy másik népi hiedelem pedig azt tartja: a Bálint-nap előtti éjfélkor a temetőben a lány meglátja leendő férjét. Kicsit bizarr, kicsit hátborzongató, de legalább a "miénk".

Tehát Bálint-naphoz kötődő hagyományaink is voltak, de ahogy rengeteg más szokás, ezek is feledésbe merültek. Helyettük a nyugati mintát igyekszünk követni, de nem akárhogy, azt is alaposan kiforgatva. Amerikában ugyanis a Valentin-nap nem a szerelem, hanem a szeretet ünnepe. Az emberek párjuk mellett családjukról, barátaikról, kollégáikról sem feledkeznek meg. Nem beszélve a jópofa névtelen képeslapokról, melyek aztán könyörtelenül feladják a leckét: vajon kinek jutottunk eszébe? Nálunk ezzel szemben mindjobban elterjed a nézet, hogy február 14-e a szerelmespároknak van kitalálva. A Valentin-nap támogatói azzal érvelnek, nem baj, ha eggyel több ünnep van szerelmünk kimutatására. Félreértés ne essék, ezzel semmi gond, sőt minden alkalomnak örülni kell, mely kicsit kimozdít a hétköznapok berozsdásodott mókuskerekéből. Azonban ha valaki a Valentin-napot buzgón ünnepli, mialatt nem ismeri valódi nemzeti ünnepei tartalmát, az már sajnálatos.

Régi hagyomány, új divatKereskedelmi reklámfogás?

Sokan tartják úgy, hogy a Valentin-nap csak még egy alkalom a költekezésre. Ezért a kereskedők lelkesen támogatják. Tény, hogy karácsony és húsvét között fel kell valamivel dobni a boltot. Egyes kereskedők – főleg a virágárusok – ilyenkor 200–300 százalékkal magasabb áron adják portékájukat. De miért ne tennék, ha van rá kereslet.

Régi hagyomány, új divatSzingliszemmel

A Bálintoknál – akiknek névnapját eltulajdonította a szerelem – talán csak az egyedülállók utálják jobban február 14-ét. Ha az elmúlt tíz évben megéltél magányos Valentin-napot, biztosan te is tudod, miért. Szó sincs mások boldogságának irigyléséről, de az utcán rohangáló, két lábon közlekedő hatalmas virágcsokrok tengerében, csókolózó párok közepette az ember lánya – egyes-egyedül – könnyen feleslegesnek érezheti magát.

Régi hagyomány, új divatVálaszd a középutat: ünnepelj giccs nélkül!

Ha mégis ajándékoznál, és szeretnéd igazán emlékezetessé tenni február 14-ét, dobd fel valami egyedi ajándékkal, amely igazán rólatok szól. Nem kell százhrivnyákat kiadnod, az ajándék legyen inkább saját készítésű, hisz az azt közvetíti, hajlandó vagy fáradozni a másik kedvéért. Márpedig miért ne lennél, igaz?

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó