2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Moszkva lekörözte a topligákat

A tavalyi rekord után idén negatív csúcsot döntöttek az angol futballklubok a téli átigazolási időszakban. A tendencia a többi topligára is jellemző, Spanyolországban például egyedül az Atlético Madrid vett végleg játékost. A legtöbb pénzt a Dinamo Moszkva költötte el, de a többi orosz csapat is aktív volt.

Mozgalmasabban telik az év első hónapja a labdarúgásban, mióta a nemzetközi szövetség 2003-ban januárra korlátozta a téli átigazolási időszakot. Szenzáció is akadt minden évben, olyan labdarúgók váltottak klubot, mint Andrej Arsavin, Gonzalo Higuaín, vagy José Antonio Reyes – idén azonban elmaradt a nagy meglepetés. Míg tavaly a tíz legnagyobb igazolás mindegyikénél tízmillió euró felett volt a vételár, idén nyolcmillió a csúcs és már 4,5-del is a top tízbe lehetett kerülni.

A klubok visszafogottsága a számokon is lemérhető: a Bundesliga egyesületei egy éve 25 millióért vettek új labdarúgókat, idén januárban azonban csupán 14,3 milliót költöttek e célra. Hasonló a helyzet a többi topligában is. Spanyolországban egyedül az Atlético Madrid vásárolt játékost, a többiek vagy kölcsönöztek, vagy ingyen igazoltak. A Real Madrid egy éve közel 40 milliót adott a sérültek pótlása érdekében Klaas-Jan Huntelaarért és Lassana Diarráért, most viszont Pepe sérülése ellenére sem vett új hátvédet.

Az angol klubok is visszavettek a tempóból, a tíz legnagyobb januári igazolás egyikében sem érintett a Premier League. Néhány ügyletnél nem hozták nyilvánosságra a pontos vételárat. Angliában leginkább a középcsapatok és a kiesés ellen küzdők voltak aktívak: a Birmingham 6,8 millió, a Sunderland 5,7 millió, a Wigan 4,1 millió eurót költött. A PL csapatai összesen 34 milliót költöttek játékosokra, ez az eddigi negatív csúcs. Az angol élvonalban az elmúlt télen még 194 milliós pozitív rekordot regisztráltak.

Oroszországban bezzeg nem fogták vissza magukat a klubok, bár elsősorban a belföldi piac pörgött. A 17,9 millió euróért megerősített Dinamo Moszkva egész Európa legtöbbet költő egyesülete lett, miközben több pénzt adott ki mint a francia, a német és a spanyol élvonal csapatai együttvéve. A fővárosiakhoz ugyanakkor a liverpooli Andrij Voronyin kivételével mindenki az orosz ligán belülről érkezett.

Portugáliában a Benfica és a Sporting is kifejezetten sokat költött (előbbi 9,1, utóbbi 11 millió eurót), Olaszországban meglepően aktívnak bizonyult a Fiorentina. A lilák 10,5 millióért igazoltak új játékosokat, ezen felül pedig ingyen kapták kölcsön a Barcelonától a brazil Keirrisont.

Idén télen tehát egyértelműen a kölcsönszerződések és az ingyen igazolások alakították a piacot. Pénzmozgás nélkül váltottak csapatok olyan ismert játékosokat, mint Edmílson, Ruud van Nistelrooy, Maxi Rodríguez, Patrick Vieira, Luca Toni (a képen) vagy Goran Pandev. Ez is jelzi, hogy az egyesületek minden áron igyekeznek csökkenteni költségeiket, s többnyire ez áll a kölcsönszerződések hátterében is.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó