2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Van súlyosabb a jamaicai bobcsapatnál

Hallottak már Meinhard Nehmerről? Toini Gustafssonról? Eero Mäntyrantáról? És Eddie-ről, a Sasról? A jamaicai bobosokról? Vagy a kenyai sífutóról? Alighanem az utóbbi három kérdésre többen válaszolnának igennel, pedig az első trió tagjai mind olimpiai bajnokok. A Nemzeti Sport Online Sportlegek-sorozata ezúttal a téli olimpiák legszínesebb egyéniségeit gyűjtötte egy csokorba – mert nem csak a győzelem a fontos...

Mexikói bobcsapat volt az úttörő

Valljuk be, sokáig nem az egzotikum volt a hívószó, ha a téli ötkarikás játékokra gondoltunk: azok álltak rajthoz, akiknek volt közük a havas-jeges sportokhoz. Egy kivétel azért akadt: 1928-ban a mexikóiaknak támadt egy ötletük, és küldtek egy bobcsapatot St. Moritzba. Nem is vallottak szégyent, az ötösbob-egység a 11. helyen végzett, mellesleg a negyedik és az ötödik pozíciót Argentína foglalta el.

Eddie, a Sas

Jelképpé vált, semmi kétség. Az olimpiai eszme megtestesítője? Edwards egész jó alpesi síelő volt, nagyon kevésen múlt, hogy bekerüljön az 1984-es brit olimpiai csapatba. Az edzés drága volt, a konkurencia viszonylag nagy, így Edwards döntött – átnyergel a síugrásra. Voltak nehézségei (hat réteg zoknit kellett felhúznia, hogy megálljon rajta a csizma, ráadásul nagyon súlyos volt a sportághoz, és még rövidlátó is), de csak kiküzdötte magát az 1988-as olimpiára saját pénzből. Anyagi gondjaira jellemző, hogy egy ízben egy finn elmegyógyintézetbe feküdt be – nem páciensként, hanem vendégként, mert ott volt a legolcsóbb a szállás. Az 1987-es vb-szerepléssel váltotta meg az olimpiai kiküldetést, Calgaryban pedig hatalmas feltűnést keltett – míg a többiek repültek, Eddie gyakorlatilag lepottyant, és tökutolsó lett mindkét sáncon.

Afrika és a hó örök és megbonthatatlan barátsága

Sas története világszerte hatalmas feltűnést keltett, és nem maradtak el mögötte az afrikai síelők sem: Philip Boit, Lamine Guéye vagy Robel Teklemariam. A szenegáli Guéye volt az első fekete afrikai versenyző, aki téli olimpián indult, 1984-ben, majd 1992-ben és 1994-ben is részt vett a játékokon.

A kenyai Boit sztorija hasonlít a jamaicai bobcsapatéhoz (rőluk a továbbiakban teszünk említést): a Nike egy jó szemű embere arra gondolt, mi lenne, ha két kenyai középtávfutót a szintén kitartást követelő sífutásra "nevelnének át". Boit honfitársával, Henry Bitokkal együtt kalandos felkészülésen esett túl (rossz nyelvek szerint egyszer helikopterrel keresték őket Finnországban, mert eltévedtek), majd a papírformának megfelelően sereghajtóként zárt a tíz kilométeres klasszikus távon.

A nagy elsők

Az első trópusi ország, mely téli olimpiai küldöttséget indított, a Fülöp-szigetek volt. 1972-ben két alpesi síző, Ben Nanasca és Juan Cipriano vett részt a szapporói megmérettetésen. Etiópia színeiben indult Torinóban Robel Teklema-riam, a hosszú rasztafrizurával rendelkező sífutó. Na nem hazájában érintette meg a behavazott táj és a sífutás szépsége – Lake Placidben, az 1980-as játékok helyszínén nőtt fel.

Az első jamaicai bobcsapat és a többiek

Calgaryban jött az igazi nagy durranás: az első jamaicai bobcsapat. George B. Fitch a hagyományos jamaicai kiskocsitoló-versenyt megnézve rájött, hogy nagyon hasonló az indulásnál használt technika a bobok betolásához, így sprintereket keresett egy bobcsapathoz. A hadseregben talált is négyet (Devon Harris, Dudley Stokes, Michael White, Samuel Clayton), egy amerikai edzőt is melléjük, és a felkészülés után jöhetett az olimpia. A jamaicaiak nagyon szépen fejlődtek, bár az egyik futamban csúnya balesetet szenvedtek – gyors rajtjaikkal viszont a szakemberek figyelmét is felkeltették. A nézők felállva tapsolták meg a célba besétáló karibiakat.

Egy bolond százat csinál, tartja a mondás, és valóban: kis túlzással minden pálmafás szigeten és téli hagyományokkal nem rendelkező országban megpróbálkoztak a bobozással. Indult amerikai szamoai, trinidadi, ír, Puerto Ricó-i, tajvani, új-zélandi, örmény és görög egység is.

Reflektorfényben Vancouverben

Nézzük, kiknek szurkolhatnak a "kicsiknek" szorítók 2010-ben. Először indul a téli olimpiák történetében bahamai versenyző, méghozzá Kory Wright, aki snowboardban vívta ki a kvalifikációt.

A kiváló rögbis Dow Travers a könnyebb ellenállás irányába elmozdulva kajmán-szigeteki alpesi síelőként reménykedik, hogy egy darabban ér le a lejtőn. Először indul Ghána is, képviselője a Hópárduc, azaz az egyedi tervezésű sícuccban feszítő Kwame Nkrumah-Acheampong, aki volt már vadőr, szafarivezető, dolgozott turisztikai irodában, aztán egy Milton Keynes-i sípálya recepciósa lett, innen pedig szinte egyenes út vezetett Vancouverbe. A kétgyermekes apuka nem egy szélvészgyorsaságú síző: a vb-n műlesiklásban 55 másodpercet kapott a győztestől, viszont rendkívül lelkes.

Végezetül, először indul el hölgyversenyző téli olimpián Iránból. Az alpesi síző Marjan Kalhor viszi hazája zászlóját a megnyitón, és természetesen betartja az iszlám törvényeket – haját is befedő ruha lesz rajta, bár a sisak úgyis "ápol és eltakar".

KISZó-összeállítás

227 órányi műsor a téli olimpiáról

A kárpátaljai sportkedvelők a hagyományos földi antennával is fogható m1 műsorán követhetik figyelemmel a vancouveri téli olimpiai játékokat.

A február 13-i hajnali megnyitó és a március elsejei, szintén hajnali záróünnepség között az MTV két csatornája 227 órás közvetítés-sorozatban mutatja meg a téli olimpia eseményeit. A sport főszerkesztőség stábja minden sportágat figyelemmel kísér: a jégkorong és a műkorcsolya mellett láthatóak lesznek az alpesisí-, az északisí-, a bob- és a gyorskorcsolya-versenyek is. Kiemelt fókuszban azok a számok lesznek, amelyekben van magyar induló. A közvetítés-sorozat – az időeltolódás miatt – mindennap általában este 7-kor kezdődik, és másnap reggel 6-ig vagy fél 9-ig tart az MTV mindkét csatornáján. Azok a nézők sem maradnak le semmiről, akik nem tudnak, vagy nem akarnak éjszakázni: az m1-en két összefoglalóban is láthatják az előző nap közvetítéseit, hétköznap délelőtt 9 és 12, délután pedig 14.30 és 17.10 között.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó