2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A győztes a CNN-nek tárta fel terveit

Nem vagyok a Kreml bábja, döntéseim meghozatalakor Ukrajna nemzeti érdekei fognak vezérelni, jelentette ki az amerikai CNN hírtelevíziónak adott exkluzív interjújában az ukrajnai elnökválasztás győztese, Viktor Janukovics.

Az eddig ellenzéki szerepben politizáló, de hamarosan várhatóan kormány-erővé előlépő Régiók Pártjának vezére hangsúlyozta, mind az Oroszországgal, mind az Európai Unióval való kapcsolatokat a kölcsönösen előnyös érdekekre építi majd. Az orosz vonalat érintően legfontosabb feladatnak az Európába irányuló energiaszállítások stabilizálását nevezte. Brüsszel vonatkozásában pedig az Ukrajna és az EU közötti szabad kereskedelmi övezet megteremtését jelölte meg. Hozzátette: hosszabb távon az európai értékeket szeretné meghonosítani az élet minden területén Ukrajnában.

Janukovics a NATO-hoz fűződő viszonyról azt mondta, továbbra is együttműködésre törekszik az észak-atlanti tanáccsal, de a katonai tömörüléshez történő csatlakozás kérdése kizárólag referendumon dőlhet el, mert ebben a kérdésben az ukrán népnek kell kimondania a végleges választ.

Elnöksége legfontosabb és egyben legsürgetőbb céljának a gazdasági hanyatlás megállítását, a fejlődéshez szükséges reformok elindítását, s ezzel párhuzamosan a korrupció elleni fellépés hatékonyabbá tételét mondotta.

2004-es veresége utáni mostani sikeres visszatérését azzal magyarázta, hogy az emberek még jól emlékeznek, miniszterelnöksége idején igen kedvezően alakultak az ország ügyei, s hisznek ígéretében, abban, hogy ő képes lehet lábra állítani a romokban heverő gazdaságot.

A CNN tudósítójának azon kérdésére, miként képzeli el az országot tíz év múlva, a győztes államfőjelölt azt felelte: "Célja egyesíteni a végletekig megosztott társadalmat, s a világ húsz legfejlettebb gazdaságának sorába emelni Ukrajnát."

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó