2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Buktatók a hatalomátadás küszöbén
Timosenko pereskedne, Janukovics új többséget alkotna

Miután a győztes Viktor Janukovics szimpatizánsai egyre nagyobb számban árasztják el Kijev főtereit, Julija Timosenko sietve taktikát váltott. Az elnökvá-lasztás második fordulójában szoros versenyben vereséget szenvedő miniszterelnök szimpatizánsainak utcára szólítása helyett inkább jogi úton tesz kísérletet az eredmény megváltoztatására.

Az elemzők többsége ugyanakkor kevés esélyt lát arra, hogy számára kedvező változás álljon be. Azt pedig szinte mindenki kizárja, hogy megismétlődhet 2004, amikor Viktor Juscsenkónak Janukoviccsal szemben sikerült kicsikarnia a "rendkívüli" harmadik fordulót, ami árán aztán a győzelmet is megszerezte.

BJUT-os kételyek

A Központi Választási Bizottság (CVK) szerdán összesítette a végeredményt, annak hivatalos bejelentéséig azonban még várni kell. Ám az erősorrend aligha alakul át. A szavazatok 100 százalékának összesítése után a Régiók Pártjának elnöke 48,95, vetélytársa pedig 45,47 százalékot szerzett. Meglehetősen sokan, egymilliónál is többen mindkét jelölt ellen szavaztak. Összesen 25 és fél millióan járultak az urnákhoz az elmúlt vasárnap. A jelöltek közötti, feltehetőleg végeredményül szolgáló 3,48 százalékos különbség azt mondatja a politológusok többségével, hogy csekély az esélye annak, hogy Timosenkónak sikerülhet a maga javára fordítani a "meccset". A szavazatok számát tekintve közel kilencszázezer a kettejük közötti különbség. Ennek megfelelően Timosenko táborában egymillió gyanús voksról beszélnek. A Julija Timosenko Tömb (BJUT) frakciójának ülésén állítólag döntés született arról, hogy ezer szavazókörzetben támadják meg az eredményt, ami összesen körülbelül egymillió voksot jelent, de bírósági úton kívánják megkérdőjelezni a mozgóurnás eljárás jogosságát is, ami szintén hasonló nagyságú szavazókontingenst érinthet.

Úgy tudni, a BJUT sorain belül sem hisznek igazán a pereskedés sikerében. Mikola Tomenko frakcióvezető-helyettes, parlamenti alelnök azt javasolta, ismerjék el a vereséget, adják át a kormányzást, s vonuljanak ellenzékbe. Javaslata azonban nem talált kellő támogatásra, így a BJUT-osok bizonyára hozzálátnak a bírósági hercehurcához, amitől 2004-es mintára a "rendkívüli" harmadik forduló kiírását remélik. A pereskedés megkezdéséig azonban Julija Timosenkónak – aki kijelentette: sohasem fogja elismerni Janukovics győzelmét, s bírósági elutasítás esetén is csupán tudomásul veszi azt – meg kell várnia a CVK hivatalos közlését.

Egy másik BJUT-os, Szerhij Vlaszenko tegnap arról beszélt, hogy a szavazatok újraszámolását fogják követelni Doneck és Luhanszk megyében, valamint a Krímen. A választás nem véletlen, az ellenzéki jelölt éppen az említett régiókban aratta a legnagyobb arányú győzelmet. Doneck megyében például a 90 százalékot is túllépte.

A vas lady és a repülő csészealjak

Timosenkóék tömeges csalásokról szóló kijelentéseit a Régiók Pártjának igen befolyásos milliárdosa, Rinat Ahmetov csak megmosolyogta. Az ország leggazdagabb embere értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ellenzékből hogyan lehet befolyásolni, hamisítani. Igor Popov, Juscsenko leköszönő államfő titkárságának helyettese pedig annyi esélyt lát Timosenko jogi úton történő győzelmére, mint annak hogy Ukrajnát repülő csészealjak árasztják el.

Független elemzők szerint sok egyéb mellett jelentősen csökkenti Timosenko sanszát az a tény, hogy a választásokat felügyelő közel négyezer külföldi megfigyelő, bár kisebb zavarokat ugyan észlelt, de az akaratnyilvánítás egészét befolyásoló visszaélésre biztosan nem került sor, s jelentéseikben az állt: összességében tiszta, a demokrácia normáinak megfelelő volt a választás levezénylése.

Moszkvai üdvözlet

Viktor Janukovicsot tegnap telefonon felhívta és gratulált neki Dmitrij Medvegyev orosz államfő. Ugyanezt tette Kirill moszkvai pátriárka is. Több hírforrás is megerősítette, Lech Kaczynski lengyel államfő hivatala szintén fogalmazza az üdvözlő táviratot. A győztes tábora pedig nem tétlenkedik. A régióspárti képviselők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az ukrajnai energetikai tranzitrendszer tulajdonjogát harmadolni fogják Moszkva, Brüsszel és Kijev között. Arról is hallani, hogy rövid időn belül módosításokat kezdeményeznek a tavaly januárban megkötött orosz–ukrán gázszerződésben. A hírre reagálva Alekszandr Medvegyev, a Gazprom alelnöke jelezte: Moszkva kész konstruktívan kezelni a változtatás kijevi szándékát.

Emellett pedig megkezdődtek a háttéralkuk az új parlamenti többség megteremtésére. Az első hírek szerint a 172 tagot számláló Régiók Pártja frakciójához kész csatlakozni a házelnök nevével illetett 21 fős Litvin Blokk, valamint a Viktor Juscsenkóhoz köthető Mi Ukrajnánk–Népi Szövetség frakció 37 tagja, ami együttesen 230 képviselőt jelentene a minimálisan szükséges 226 fővel szemben. Hosszabb távon törékenynek tűnik ez a koalíció, de a hatalomátvétel levezényléséhez jó lehet.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó