2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kitekintő: a forradalmi hangulat már a múlté

A választásokat követően vegyes hangulat uralkodik az országban. Julija Timosenko szimpatizánsai letargikus állapotban vannak, Viktor Janukovics hívei pedig készek az eredmény megvédésére. A "forradalmi hangulat" kétségtelenül a múlté.

– Kijevben a választópolgárok mintegy 65 százaléka szavazott Julija Timosenkóra. Az emberek levertek, s a vereség érzete lengi körül a társadalmat – mondja a fővárosban élő Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke. – Bár a BJUT elnöke nem ismeri el, hogy vesztett, s bírósági úton próbál érvényt szerezni érdekeinek, szerintem ennek nincs sok esélye. A regnáló miniszterelnök igyekszik minél jobb helyzetet, tárgyalópozíciót kialakítani a továbbiakra.

Olyan hangulatnak, mint amilyen 2004 végét, 2005 elejét jellemezte, nyoma sincs. Már csak azért sem, mert kimagaslóan magas, közel 8 százalék volt azok aránya, akik mindkét jelölt ellen szavaztak. Viktor Janukovics mellett támogató felvonulások vannak, nem pedig tüntetések. Ezek résztvevői azt hirdetik, hogy megvédik a választás eredményét. De szerintem erre sincs szükség.

Szarvas Gábor, a Lembergi Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint várható volt, hogy a megyében Julija Timosenko szerzi meg a győzelmet. A végeredményt pedig mindenki másképp fogja fel, nincs egységes, egyértelmű vélemény.

– Lembergben már a második forduló előtt lehangoltak voltak az emberek, részben amiatt, hogy Viktor Juscsenko nem jutott be a második fordulóba – mondja Szarvas Gábor. – Ő és a pártja errefelé mindig is nagy szimpátiának örvendett. Valószínűleg még nagyobb lett volna a támogatottsága, ha nem folyt volna háború közte és a miniszterelnök között.

– Mi ennek az oka?

– Öt éve az itteni tüntetők biztosították a győzelmét, s az emberekben megmaradt ez a romantikus emlék. Szívesebben emlékeztek erre, mint a hibáira, ami bizonyára befolyásolta a választásokat is. Úgy látják, hogy mindezek ellenére igyekezett jó elnök lenni. Akik az első fordulóban mellette voltak, a másodikban már inkább Viktor Janukovics ellen szavaztak, semmint Julija Timosenko mellett. S talán részben ennek tudható be, hogy nincs olyan forradalmi hangulat, mint 2004-ben.

A Krím-félszigeten Viktor Janukovics nyert, az ott élő magyarok is az ellenzék vezérét támogatták. Gladkih Nagyezsda, a Krími Magyar Társaság elnöke lapunknak elmondta: Julija Timosenko ígéretéhez híven valóban minden voksért harcol, ezért is húzódott el a szavazatszámlálás. A BJUT a Krímen erős és aktív ugyan, de Viktor Janukovics sokkal népszerűbb, mint a regnáló miniszterelnök.

– Nyugodt hangulat uralkodik, a harc a választási bizottságokban és egyes esetekben a bíróságokon folyik – fejti ki Gladkih Nagyezsda. – Az emberek visszatértek hétköznapi foglalatosságukhoz. Ezért sem hiszem, hogy lesz harmadik forduló. Julija Timosenkónak el kellene ismernie vereségét, s tudomásul kellene vennie: egy választásnak nemcsak győztese van. Az elnökválasztás érdekessége az volt, hogy a tatárok az első fordulóban Viktor Juscsenko elnököt támogatták. Hogy a másodikban melyik jelöltet, arról egyelőre nincs információm.

Golovakina Egry Klára, az UMDSZ Harkivi Regionális Szervezetének elnöke lapunknak elmondta: a megyében és a városban is nyugodt a helyzet. Viktor Janukovics nagy fölénnyel nyert, az emberek többsége elégedett a választás eredményével, bár Julija Timosenko hívei továbbra is kétkedők. Az első fordulóban jól szereplő Szerhij Tihipko támogatói ha nem is fele-fele arányban február 7-én megoszlottak a két jelölt között.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó