2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Elnökválasztás 2010: Kárpátalján mindenki elégedett

Alacsony részvétel mellett Julija Timosenkónak sikerült vidékünkön megfordítania az első fordulóban született eredményt. Ezúttal a szavazatok 51,66 százalékát szerezte meg. A két jelölt megyei választási stábjának vezetőit kértük a második kör értékelésére.

Várható volt, hogy Kárpátalján nem sikerül megismételni az első körben született eredményt, nyilatkozta lapunknak Olekszandr Ledida, a Régiók Pártjának megyei vezetője. Viktor Janukovics azonban nem tekinti ezt vereségnek. Ilyen erőteljes narancsos környezetben is sikerült növelni támogatóinak számát. Az első körben ugyanis 160 337 szavazattal és 29,65 százalékaránnyal nyert. A második körben pedig 224 917-en voksoltak rá.

– Közép- és Nyugat-Ukrajnában ez volt az egyetlen "timosenkós" régió, ahol a mi jelöltünknek sikerült túllépni a negyven százalékot – mondta Olekszandr Ledida. – Ezt a tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Viktor Baloga személyével kapcsolatban Ledida kifejtette, hogy tőle csak látszattámogatást kaptak. Az elnöki titkárság egykori vezetője ugyanis túl sokáig kivárt:

– Az első körben kellett volna mozgósítani az Egyedüli Centrum kárpátaljai híveit Timosenko ellen. Három nappal a második forduló előtt már nem sokat ért az akció – mondta.

Ledida szerint Viktor Janukovics teljességgel elégedett a magyar választókkal és már jelezte: beiktatását követően ígéretei betartásával fogja meghálálni a szavazatokat.

Ami a jelenleg még hivatalában lévő kormányfő esetleges lépéseit illeti, Olekszandr Ledida úgy véli, a választás vesztese minden lehetséges praktikát megkísérel bevetni. Érzi és tudja ugyanis, hogy a kormányfőként elkövetett törvénytelenségekért felelnie kell.

– Élve az alkalommal, örömmel teszek eleget a leendő elnök kérésének, hogy tolmácsoljam hálás köszönetét a kárpátaljai magyaroknak a választás fordulóiban tanúsított kitartásukért – mondta Olekszandr Ledida.

A BJUT teljességgel elégedett a Kárpátalján elért eredménnyel, mondta el lapunknak Andrij Szerbajlo, a párt megyei képviselői frakciójának vezetője.

– Tanultunk az első fordulóban elszenvedett vereségből. Nem csüggedtünk el, s végül sikerült megnyerni az ütközetet. A miniszterelnök számára is kellemes meglepetés volt az 51,66 százalékos eredmény – sommázta a választási stáb vezetője.

Az első fordulóhoz képest csaknem megduplázódott a támogatóik száma, ami Andrij Szerbajlo szerint elsősorban azoknak az egykori narancsos pártiaknak köszönhető, akik korábban más jelöltekre voksoltak, de most Timosenko mellé álltak.

S bár a közvélemény-kutatások szerint a második fordulóban Viktor Baloga Janukovics melletti kiállásával más eredmény volt várható, az mégis elmaradt. Ennek okairól a következőket nyilatkozta:

– Az első forduló előtt Balogáék és a hozzájuk közel álló megyei vezetők bojkottálták a választást. A második fordulóban azonban fordult a kocka. Csak éppen nem úgy, ahogy ők szerették volna. A kárpátaljaiak ugyanis ezúttal nem dőltek be Viktor Balogának.

Az bizonyos, mondta el Szerbajlo, hogy a háború még nem dőlt el. Ameddig nincs hivatalos végeredmény, Timosenko nem ismeri el bukását. Az egyes megyékben született eredményeket bírósági úton fogja megtámadni. Kárpátalja biztosan nem lesz közöttük. Nálunk ugyanis csak kisebb rendbontási próbálkozások voltak, melyeket a rendfenntartó erőknek köszönhetően sikerült megakadályozni.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó