2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Út a kiúttalanságból

Sok ember, ha megöregszik, úgy érzi, már nincs rá szükség. Nem kell senkinek, a fiataloknak is csak a terhére van. Magukra maradnak, nincs támaszuk, nincs, aki gondoskodjon róluk, sőt, megtörténik, hogy még fedél sincs a fejük felett. Vajon mi lehet a megoldás? Gyakorlatilag nincs kiút. Vagy mégis? A Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztálya már sokszor bebizonyította, hogy nemcsak szavakkal, de tevőlegesen is segít a rászorulókon.

Nagy Béla, a diakóniai osztály igazgatója évek óta töri a fejét, hogyan lehetne segíteni az egyedül maradt, idős embereken. A gondolatokat tett követte, és a KRE Diakóniai Osztálya belevágott az idősek otthona megalakításába.

– Nem merném kijelenteni, hogy az intézmény idősek otthonaként funkcionál: pillanatnyilag csupán az idősek részére kialakított menhelynek nevezném.

– Miért késik a nyitás?

– Sajnos még nem sikerült megnyitni az otthont, ugyanis annyi a jelentkező, hogy a mostani anyagi lehetőségeinkből nem tudnánk fedezni a kiadásokat.

– Kiket fogadnak be?

– Nagyon sok idős, magára hagyott ember közül azokat részesítettük előnyben, akik teljesen fedél nélkül maradtak. Pillanatnyilag négy öreg bácsi lakik a menhelyen. Itt jó helyük van, a körülmények kifogástalanok. Sajnos még nincs lehetőségünk arra, hogy teljes körű kiszolgálást biztosítsunk.

– Igény tehát lenne.

– Bizony lenne. De, mint már említettem, anyagi helyzetünk nem a legjobb. Az egyedülálló idős emberek zöme csupán nyugdíjával tud hozzájárulni az otthon fenntartásához. Sok az olyan jelentkező, aki még el sem érte a nyugdíjkort, s már tehetetlen. Reménysugárt jelent, hogy nemrégiben támogatást kaptunk a magyar kormánytól az idősek otthonának mielőbbi kialakítására. Tehát úgy néz ki, lassan valóban meg tudjuk nyitni az intézményt a rászorulók előtt.

Kép és szöveg: Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó