2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vigyázat: jégcsap(ás)

Napok óta jégcsapok lógnak az épületek ereszeiről, nem kis veszélynek kitéve az alattuk közlekedő járókelőket. Az nyilvánvaló, hogy a magánházakról mind a városban, mind faluhelyen maguknak a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk. De mi a helyzet a közintézmények, az iskolák, a kórházak, a bankok, s más közintézmények esetében? Megpróbáltunk utánanézni, kinek a feladata lenne ezek tetőinek a megtisztítása.

A megyei katasztrófa-elhárítási főosztályon azt a választ kaptuk, hogy a veszély elhárítása a házkezelőségek feladata, további információért forduljunk a polgármesteri hivatalhoz. Az ungvári városházán kiderült, hogy e kérdés megválaszolása senki kompetenciájába nem tartozik. A nyolcadik telefonszámot tárcsázva egy neve elhallgatását kérő hölgy, amúgy az üzemeltetési osztály munkatársa, kijelentette, mindenki egyedül köteles gondoskodni az általa lakott vagy használt középület biztonságáról. Nincs olyan szolgálat, melynek az lenne a feladata, hogy letakarítja a csatornákról alálógó jégcsapokat. Hogy hogyan juthat fel mondjuk egy többszintes iskola munkása a tetőre? Oldja meg! – válaszolta erélyesen a hölgy.

A tűzoltóság ügyeletese felháborodottan közölte, az egyik autójuk tegnap is kivonult, konkrétan a Szabadság sugárútra, ők tehát dolgoznak. Azon kérdésünkre, hogy erre konkrét felkérést kaptak-e vagy esetleg feladataik közé tartozik a magas épületek folyamatos megtisztítása, már nem kaptunk választ, "nem az én kompetenciám" jött az elutasítás. Az illetékes telefonja viszont órákon át faxra volt kapcsolva.

Egyetlen következtetést vonhatunk le a fentebbiekből: legjobb, ha bukósisakot hordunk, amíg a melegedés le nem olvasztja a Damoklész kardjaként fejünk fölött lógó jégcsapokat. A járda helyett próbáljunk az út szélén közlekedni. Ja, hogy azt meg a feltorlaszolt hóhegy, esetleg a csúszós útszegély teszi lehetetlenné? Nos, ez már egy másik nyomozás tárgya lehetne.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó