2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Foghíjas a fogászat

Megyénk lakosságának rendkívül rossz a szájhigiéniája, az emberek 98 százaléka szenved fogszuvasodástól, 70 százalékának van fogínyproblémája. Ebben elsősorban a felelőtlen hozzáállás, a hiányos műszaki felszereltség, az alacsony színvonalú ellátás, s nem utolsósorban megyénk ivóvizének alacsony fluortartalma a ludas – hangzott el a minap a sztomatológiai világnap kapcsán.

A megyei sztomatológiai poliklinika főorvosa elmondta, a néhány éve megnyitott fogorvosi kar révén remélhetőleg enyhül majd a szakemberhiány. Ám Rosztiszlav Lesziv szerint kérdéses, a 25 államilag finanszírozott helyen tanuló fiatal szakember közül hányan maradnak majd meg a vidéki településeken, ahol nyilvánvalóan hiányos az anyagi-műszaki bázis, a legtöbb helyen nincs szolgálati lakás. Kárpátalján jelenleg tízezer lakosra három fogorvos jut, holott országszerte ez a szám 4,44. Hátrányosan befolyásolja a foghigiéniát az a tény is, hogy ugyan törvényileg ingyenes az ellátás, de mivel a szféra alulfinanszírozott, s az állami intézményeknek joguk van egy sor költségtérítéses szolgáltatás bevezetésére is, ma már gyakorlatilag mindenért fizetni kell. Kárpátalján az utóbbi években megsokasodott a privát fogorvosi klinikák száma. Ungváron 39, megyeszerte 150 ilyen van. Borsos, gyakorlatilag ellenőrizetlen áraik miatt azonban csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy igénybe vegyék kínálataikat. Míg a maszek szektort 68 800, az állami rendelőket 578 500 páciens kereste fel tavaly.

Ugyancsak rontja a fogászat színvonalát, hogy a műszerek 64 százaléka elavult, hiányos a gyerekek profilaktikai ellenőrzése, az állami rendelők a szükséges költségeknek csupán egy részéhez jutnak hozzá. A megye lakosságának a fele ortopédiai ellátásra szorul, ennek ellenére csupán 2 százalékuknál végeztek fogpótlást. A főorvos szerint reformra van szükség, mivel az ágazat munkáját mindmáig egy 1983-as rendelet szabályozza.

Magyar Tímea

Kárpátalján 4 fogorvosi poliklinika (Ungvár, Munkács, Huszt, Ilosva), a járási kórházak bázisán 10 sztomatológiai osztály, vidéken 233 rendelő, 17 fogprotézist végző, valamint 7 ortopédiai kabinet működik. Összesen 410 fogorvos gondoskodik a lakosság szájhigiéniájáról.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó