2010. február 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 21.-22. (884.-885.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Bízunk az ígéretekben

Bár az elnökválasztás második fordulójában vidékünk szavazóinak többsége nem Viktor Janukovicsra adta voksát, a kárpátaljai magyarok kitartottak korábbi döntésük mellett.

– Miben látja annak okát, hogy Viktor Janukovicsnak nem sikerült megismételnie az első körben elért eredményt?

– Szerintem nemcsak megismételte, de túl is szárnyalta. Az elnökválasztás első fordulójában a szavazatok 29 százalékát, most több mint 41 százalékát kapta. Ami a magyarok lakta településeken lévő 123 szavazókörzetet illeti, szintén jobb a második forduló eredménye. Ezúttal 63 százalékos volt Viktor Janukovics támogatottsága az első kör 49 százalékával szemben.

– Elégedett a magyarok teljesítményével?

– A részvételi arány nagyjából megegyezik az első fordulóéval. Szeretném is megragadni az alkalmat és megköszönni mindenkinek az általunk támogatott jelöltre adott voksokat. Persze el kell ismerni, hogy a Timosenkót támogatók is megerősödtek. Elsősorban a vegyes nemzetiségű településeinken volt ez megfigyelhető. Ám ott sem a magyarokon múlott. Azok a más nemzetiségűek, akik az első körben más jelöltet támogattak, ezúttal többnyire Janu-kovics ellenfelére voksoltak.

– Néhány településen fordult a kocka.

– A végeredményt ezekben sem a mi szavazataink befolyásolták. A zömmel magyarok lakta településeken mérhető le igazán a magyarok hozzáállása. Az olyan községekben például, mint Gát, Nagybégány, Bökény, Gyula, Nagypalád, Péterfalva, Csongor, Dercen, Fornos, a két Dobrony, Eszeny, Tiszaásvány, Aknaszlatina hetven-nyolcvan százalékot meghaladó volt Janukovics támogatottsága. Véleményem szerint ez a mérvadó. Egyértelműen jelzi, hogy magyarjaink bíznak az új elnökben. Én is biztosra veszem, hogy a parlament hamarosan meneszti a Timosenko-kormányt, és a felálló új csapat, legyen bár ideiglenes, legelső teendői között a minket érintő kérdésekben is dönteni fog.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó