2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Koeman, ha marad, hazamehet
Magyar Eb-csoport: skandináv szekció régi ismerősökkel

A lengyel–ukrán közös rendezésű 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőinek hétvégi varsói sorsolásán a magyar válogatott Hollandiával, Svédországgal, Finnországgal, Moldovával és San Marinóval került egy csoportba. Az első helyezettek és a legjobb második jut ki automatikusan, míg nyolc csoportmásodik pótselejtezőt vív. Összesen 51 csapat küzd meg 14 helyért. Ukrajna házigazdaként már főtáblás.

A próbasorsolás egy vicces eseményt is hozott: egy csoportba került a francia és az ír válogatott, ami a vb-pótselejtezők fényében elég pikáns... Michel Platini meg is jegyezte, szívesen látná a párosítást "élesben" is. A sorsolás lebonyolításában két lengyel és két ukrán labdarúgólegenda segített: Zbigniew Boniek és Andrzej Szarmach, illetve Oleg Blohin és Andrij Sevcsenko. Platini a ceremónia előtti nyilatkozatában arról is beszélt, miért "tér ki" az európai szövetség a nagypolitika útjából, Oroszország ugyanis nem kerülhetett egy csoportba Grúziával, Örményország pedig Azerbajdzsánnal.

Az Európa-bajnoki selejtezők csoportbeosztása:

A-csoport: Németország, Törökország, Ausztria, Belgium, Kazahsztán, Azebajdzsán

B-csoport: Oroszország, Szlovákia, Írország, Macedónia, Örményország, Andorra

C-csoport: Olaszország, Szerbia, Észak-Írország, Szlovénia, Észtország, Feröer-szigetek

D-csoport: Franciaország, Románia, Fehéroroszország, Albánia, Luxemburg

E-csoport: Hollandia, Svédország, Finnország, Magyarország, Moldova, San Marino

F-csoport: Horvátország, Görögország, Izrael, Lettország, Grúzia, Málta

G-csoport: Anglia, Svájc, Bulgária, Wales,Montenegró,

H-csoport: Portugália, Dánia,Norvégia, Ciprus, Izland,

I-csoport: Spanyolország, Csehország, Skócia, Litvánia, Liechtenstein

– Nem akartunk problémákat a selejtezőkön, így született az a döntés, hogy elkerüljük a politika szülte vészhelyzeteket – mondta. A rossz tapasztalat már adva volt: a 2008-as Eb kvalifikációja során nem tudták lejátszani az azeri–örmény meccseket, mert – fogalmazzunk így – fennállt a veszélye a két félidő futball, egy félidő hadműveletnek...

Magyarmérleg

Hollandia: tizenkét meccset játszott a magyar válogatott az oranje ellen, a mérleg 5–2–5, eddig utoljára 26 éve sikerült nyerniük Hollandiában. A legutóbbi négy mérkőzést elbukta a magyar csapat, 1994-ben például 7–1-re kapott ki Eindhovenben Verebes József együttese.

Svédország: eddig két Eb-selejtezősorozatban kerültek össze az északiakkal, de talán még fontosabb információ, hogy a 2004-es Eb-, illetve a 2006-os és a 2010-es vb-kvalifikáció során mindig "egymásra találtak". Eddig 42-szer mérkőzött meg a két válogatott. A legutóbbi öt meccsüket a magyarok elvesztették, 1995 óta nem győzték le a "háromkoronásokat".

Finnország: Az utolsó továbbjutás alkalmával a magyar válogatott (1997, vb-kvalifikáció) éppen ellenük harcolt ki egy ikszet Helsinkiben. Eddig 11 találkozón 8–2–1 a mérleg a magyarok javára.

Moldova:Alegutóbbi selejtezőkön egy ide, egy oda. Az összmérleg ötmeccsen amagyaroknak kedvez: 2–2–1. SanMarino: Összesen kétszer játszott a magyar válogatott aminiállammal, 2002-ben egy Gera-mesterhármassal 3–0 volt ide, kint pedig 5–0-ás magyar siker született.

A házigazdák nevében Donald Tusk, a Lengyel Köztársaság miniszterelnöke köszöntötte a küldöttségeket, majd a szokott reprezentatív körök (Eb-történeti összeállítás) után kezdődött a sorsolási ceremónia.

A csoportelsők automatikusan kvalifikálják magukat, csakúgy, mint a legjobb második helyezett – ennek kiszámításakor a csoport 6. helyezettje elleni eredményeket nem veszik figyelembe. A két házigazda mellett elkel 10 hely, a maradék négyért pedig a nyolc további csoportmásodik oda-visszavágós alapon, pótselejtezőkön küzd meg. A lebonyolítás valamivel kedvezőbb a 2008-asnál a kisebb csapatok számára: most nincsenek hetes, illetve nyolcas "óriáscsoportok", amelyekben az első és második kalapos csapatok tarolni tudtak. Ekkor ugyanis a 14 első és második kalapos válogatottból 13 tovább is jutott.

Platini elégedett

Elégedett volt a 2012-es lengyel–ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság lengyelországi és ukrajnai előkészületeinek lendületévelMichel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke.

– Nem látok különösebb problémát, az elmúlt két évben sok előrelépés történt, elégedett vagyok az előkészületekkel, minden a terv szerint halad – mondta a sorsolást követő sajtótájékoztatón Platini. A francia sportdiplomata kiemelte, a kontinensviadal megfelelő színvonalú lesz és bízik benne, hogy sikeres lesz Lengyelország és Ukrajna számára.

A csoport menetrendjéről február 17-én, Amszterdamban egyeztetnek a küldöttségek. A selejtezősorozat 2010 szeptember elején indul és 2011. október 11-én zárul. Az oda-visszavágós pótselejtezőket a jövő év novemberében rendezik meg. Ukrajna és Lengyelország a házigazda jogán vesz részt a tornán.

– Elégedett vagyok, kaphattunk volna rosszabb csoportot is – mondta a sorsolást követően Erwin Koeman, a magyar válogatott holland szövetségi kapitánya. – Hollandia kiemelkedik a mezőnyből, de még az ő esetükben is előny, hogy jól ismerem őket. Úgy vélem, a második helyért lehetünk harcban Svédországgal, Finnországgal és talán még Moldovával is. Egy selejtezőben csak a továbbjutást érdemes megcélozni, mi is ezt tesszük, s mivel többen is dicsérték az elmúlt vb-selejtezőkön nyújtott játékunkat, úgy érzem, nem vagyunk esélytelenek. Örülök, hogy kapunk egy új lehetőséget a svédek ellen, akikkel szemben utoljára drámai körülmények között maradtunk alul. Most lehet majd törleszteni. Két-három játékosra az U20, illetve az U21 válogatottból is számítok.

Több régi ellenfél is összekerült, a románok a franciákkal, az olaszok az északírekkel, a portugálok a dánokkal voltak egy csoportban az utolsó vb-selejtezőn.

A C-csoport tűnik a legerősebbnek, ahol 3 vb-résztvevő (Olaszország, Szerbia, Szlovénia) is van, de a G-csoportban is lehetnek meglepetések, kiegyenlített a legjobb négy Angliával, Svájccal, Bulgáriával és Walesszel. Talán nem annyira erős az A-csoport – egyetlen vb-résztvevő jutott ide –, de mindenképp pikáns a Németország, Törökország, Ausztria felállás.

A címvédő spanyolok kaphattak volna könnyebb csoportot is, de az ötösük nem halálcsoport, a két rivális Csehország és Skócia lehet.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó