2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Pár szó a bazsalikom hasznosságáról

Az egykori parasztkertekből nem hiányozhatott egy csinos bokrocskát nevelő, illatos lombozatú, egynyári növény, a bazsalikom (Occimum basalicum L.)

A bazsalikom jellegzetes, illóolaj-tartalmú fűszernövény, amelynek a virágzó hajtásában 0,5–1,5 százalék igen kellemes és tartós, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú és pikáns ízű anyag van. A 30–50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű bokor meleg és napfénykedvelő. Szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Virágágy szegélyezésére, sőt balkonládába kiültetve is kellemes színfoltja a díszkertnek.

Fehér, vagy rózsaszín virágai júniustól szeptemberig nyílnak. A meleg, napos helyet és a humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli, de jó, ha olyan helyre ültetjük, ahol nem éri a déli erős napsütés. Figyelni kell, hogy a földje ne száradjon ki, a túlöntözést viszont szintén nem szereti. Ha lecsípjük a hajtáscsúcsokat, serkentjük bokrosodásukat. Különösebb ápolásra nincs is szükségük, csupán a gyomoktól kell megvédeni őket. Betegség és kártevők ellen vegyi védelemre nincs szüksége, igazi bio-növénynek számít.

A bazsalikom levelei, virágos hajtásrészei tartalmaznak metilkavikolt, linaloolt, cineolt és eugenolt, valamint sza-ponint és flavonoidokat. Fontos alkotóeleme minden gyulladás és fertőző megbetegedés elleni gyógykeveréknek. Teája serkenti az emésztést, görcsoldó, étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású. Csillapítja a köhögést, megnyugtatja és erősíti az idegrendszert. Vízhajtó hatású, testileg és szellemileg egyaránt frissít, élénkít. Jót tesz alvászavarok és szorongás esetén. Külsőleg kelések érlelésére és toroköblítésre használható.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó