2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Néhány jó tanács februárra

Bármilyen szakmai rutinnal is rendelkezik egy zöldségtermesztő, a jó tanácsokból sohasem elég. Az alábbiakból néhány eddig ismeretlenre is szert tehet az érdekelt olvasó.

1. Ezekben a napokban-hetekben már hozzákezdhetünk az idei évi kerti növényeink vetőmagjainak beszerzéséhez.

2. Nézzük és válogassuk át a tárolt gyümölcsöket, zöldségeket. Enyhébb idő esetén szellőztessük a pincét, a prizmát.

3. A tárolt burgonya csíráit törjük le, mert tápanyagot fogyaszt és legyengíti, fonnyasztja. A hajtatásra szánt burgonya kiválogatott, tyúktojásnyi nagyságú gumóit viszont kezdjük előcsíráztatni. Lapos rekeszekbe egysorosan állítsuk párás környezetbe, 9–17 fokon, lehetőleg világos helyen. Válasszunk korai fajtákat.

4. Elkezdhetjük a szabadföldi kiültetésre szánt káposztafélék palántanevelését. Ezek a legkisebb hőigényű zöldségnövények, csírázásukhoz és termesztésükhöz 10–15 fokot igényelnek. Mindenképp rövid tenyészidejű fajtákat vessünk fűtött fólia alá.

5. Cseréljük ki a szőlő korhadó karóit, rozsdás huzaljait feszítsük meg huzalfeszítőkkel. A karók földbe kerülő részét kenjük be valamilyen tartósítószerrel. Ennek híján nyílt tűzön kissé kormosítsuk el. A legveszélyesebb korhadás a talajszinten szokott fellépni. Amint a talaj lehetővé teszi, a szerves trágyát azonnal forgassuk be 25–30 centiméter mélyre. Keverhetünk hozzá pétisót is.

6. A gyümölcsfák törzse mellett előtörő sarjakat vágjuk ki úgy, hogy kissé kibontjuk a földet és egészen az eredési helynél törjük ki. A koronákból előtörő fattyúvesszőket is metsszük le, kivéve azt a kedvező irányban növekvő néhány darabot, melyeket ki is köthetünk, hogy ne meredeken fölfelé nőjenek.

7. Ilyenkor sok helyen találkozunk cserepes azáleával, amely rózsaszín, piros, tarka-cirmos, fehér virágaival örvendeztet meg. Amit nem bír elviselni: a túl meleg, száraz levegőjű szoba és a meszes öntözővíz. Ha nincs megfelelő helyiségünk, próbáljuk meg a két ablak közé tenni. Erős fagyok idején a belső ablakot résnyire nyissuk ki. A vizet öntözés előtt forraljuk és hűtsük le. Csak savanyú közegbe ültessük át. Földje állandóan nedves legyen, de a cserép ne álljon vízben. Tápoldatozzuk, trágyázzuk. Tavasszal cseréppel együtt süllyesszük ki a kertbe félárnyékba. Északi vagy keleti fekvésű erkélyen is jól érzi magát.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó