2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szoros befutó után Janukovics a győztes
Timosenko nem siet elismerni vereségét, kérdéses, utcára szólítja-e híveit

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Viktor Janukovics győzelmét jelezték az elnökválasztás vasárnapi második fordulójának lezárása után megjelenő exit-pollok, amit tegnap a szavazatszámlálás előrehaladtával a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közzétett eredmények is megerősítettek. A Régiók Pártjának vezére még a választás éjsza-káján kihirdette győzelmét, Julija Timosenko viszont nem siet elismerni vereségét. A vártnál szorosabb eredmény miatt a szakértők bírósági hercehurcákra, sőt, utcai demonstrációkra számítanak a miniszterelnök részéről.

A vasárnap esti urnazárás után nyilvánosságra hozott valamennyi exit-poll az ellenzéki jelölt sikerét mutatta. A különbséget 3 és 6 százalék közöttire tették. A Központi Választási Bizottság hétfő délutánra a szavazatok 99 százalékát összesítette, s ennek alapján Viktor Janukovics a voksok 48,64%-át, Julija Timosenko pedig 45,78%-át szerezte meg. A hivatalos eredményt legkésőbb február 17-ig kell kihirdetnie a CVK-nak, az új államfőt pedig március 18-ig iktatják be hivatalába, amennyiben nem kezdődik el egy hosszas pereskedés a vesztes részéről. Nagy kérdés ugyanis, Timosenko hajlandó lesz-e elfogadni az eredményt, s nem próbálja-e meg tiltakozásul az utcára vinni szimpatizánsait. Ennek lehetőségéről egyre több vezető BJUT-os politikus beszél.

Nem végleges adatok szerint a részvételi arány meghaladta a három héttel ezelőttit. A választásra jogosult 36 és fél millió polgár 69,07 százaléka élt alkotmányos jogával, szemben az első fordulóban mért 66,76%-os aránnyal. A legaktívabbak Ternopil megyében voltak (77,75%), de jócskán az országos átlag feletti volt a szavazókedv a kelet-ukrajnai Doneck és Luhanszk megyékben, valamint a régiónkkal szomszédos Lemberg és Ivano-Frankivszk megyében. A legkevesebben, akárcsak az előző körben, ezúttal is Kárpátalján keresték fel a szavazóhelyiségeket. Egészen pontosan 541 ezren, ami négyezerrel több, mint január 17-én, százalékarányosan pedig 56,37-et tett ki ez a szám.

A választás előtt nagy kérdés volt, s sok elemző ettől tette függővé a végkimenetelt is, hogy Szerhij Tihipko szavazói miként viselkednek majd a második körben. Az első fordulóban "bronzérmes" tehetős pénzembert mindkét versenyben maradt jelölt körüludvarolta, igaz, Timosenko látványosabban. Az Inter Televízió megbízásából a fentebbi kérdésre vonatkozóan végzett felmérés azt mutatta, hogy Tihipko szimpatizánsai fele-fele (egyformán 43 százalék) arányban szavaztak a két államfőjelöltre, s ami érdekesség, nagyon magas volt azok száma (14%), akik mindkét politikus ellen voksoltak. Az utóbbiak táborát gyarapítók aránya országos viszonylatban amúgy 4,38 százalék. Az érvénytelen voksok száma pedig 1,2%-ot tett ki.

A már említett Tihipko egyébként miután tegnapelőtt leadta voksát, az előrehozott parlamenti választások mellett érvelt. Szerinte csak egy új összetételű törvényhozásban garantálható a biztos kormánytöbbség. Kijelentése azért is érdekes, mert Timosenko a két forduló között több alkalommal is felajánlotta Tihipkónak a miniszterelnöki tisztséget. Janukovics ellenben nyilvánosan nem tett neki ajánlatot. Ám megbízható politikai körökből arról lehetett értesülni, hogy az ellenzéki vezető éppen hogy az előrehozott választásokkal kecsegtette a nemzeti jegybank volt elnökét.

Emlékeztetőül: az elnökválasztás három héttel ezelőtti első fordulójában az ellenzéki Viktor Janukovics meggyőző, tízszázalékos különbséggel előzte meg legfőbb riválisát, Julija Timosenkót. Az 59 éves politikus a leadott voksok 35,32 százalékát szerezte meg, egészen pontosan 8 686 000-en jelölték be az ő nevét. Az inkább nemzeti érzelmű 49 éves miniszterelnök asszonyra január 17-én a voksok 25,05 százaléka érkezett, ami 6 159 000 igent jelentett. A második körben Janukovicsnak megközelítőleg hárommillióval, ellenfelének pedig több mint négymillióval sikerült növelni támogatóinak számát.

Dunda György

A győztes gyorsítana...

Viktor Janukovics ezúttal is felesége nélkül ment el szavazni. A rá várakozó újságíróknak azt mondta: a kedvező változásokra, stabil és erős Ukrajna megteremtésére adta voksát. Később, már hat százalékos feldolgozottságnál, pedig bejelentette: győztesnek tekinti magát, s sürgősen hozzálát az ország kritikus helyzetének javításához. Nem rejtette véka alá, haladéktalanul megpróbál egy új koalíciót tető alá hozni a jelenlegi parlamentben, s az új Miniszteri Kabinetnek biztosan nem a hivatalban lévő kormányfő lesz a vezetője. Hozzátette: Timosenkótól az lenne az elegáns, ha elismerné vereségét, s önként távozna kormányával egyetemben, amint ő tette azt a 2007-es előrehozott parlamenti választások végeredményének ismeretében.

...a vesztes lassítana

Julija Timosenko most is férje és lánya társaságában szülővárosában, Dnyipropetrovszkban szavazott. Ismételten megerősítette, győzelme esetén felgyorsítaná az ország eurointegrációs közeledését, ezzel együtt hangsúlyosan beszélt a nemzeti érdekek minden másnál előrébb való védelmezéséről. Már este, az előzetes eredmények ismeretében pedig arra kért mindenkit, ne siessen kész tényként kezelni vereségét. Arról beszélt, minden egyes rá leadott szavazatot védelmezni fognak, s a végsőkig kiállnak igazukért.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó