2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A rák nem halálos ítélet

Egészségünk a saját kezünkben van – hívta fel a figyelmet Andrij Ruszin a rákellenes világnap kapcsán. A megyei onkológiai gondozó főorvosa szerint a másik legfontosabb dolog, amit végre tudatosítani kellene a lakosságban, hogy a rák nem halálos ítélet. Az idejekorán, tehát az első és második stádiumban felismert daganatok 90–95 százaléka gyógyítható.

– Ehhez csupán arra van szükség, hogy az emberek rendszeresen önvizsgálatot tartsanak és évente egyszer-kétszer elmenjenek a szűrővizsgálatokra. Sajnos a jelenlegi egészségügyi törvény nem teszi kötelezővé ezt, épp ezért fontos megértenünk, egészségünk formálói mi magunk vagyunk. Némi javulás már érezhető ezen a téren. Az elmúlt évben hozzánk forduló női páciensek többsége maga vette észre az elváltozást, s kereste fel intézményünket – mondta el a főorvos, aki hozzátette, a helytelen életmód, a káros szenvedélyek, a genetikai tényezők és a környezeti ártalmak mind-mind hozzájárulnak az onkológiai betegségek kialakulásához.

A megyei gondozóban, melynek tavaly fejeződött be a rekonstrukciója, ma a legkorszerűbb diagnosztikai eszközökkel vizsgálják a pácienseket, javult az ellátás színvonala. Beüzemelték azt a nagy képfelbontású ma-mográfot, mely már a mellrákot megelőző állapotot is képes kimutatni. S bár a törvény alapján ingyenes az ilyen betegek gyógyszerellátása, a főorvos szerint sajnos sehol a világon nem találunk olyan kórházat, mely képes lenne teljes egészében finanszírozni egy-egy beteg több ezer hrivnyás kezelési költségeit.

– Felhívnám az emberek figyelmét, hogy ne dőljenek be a különféle természetgyógyászoknak, népi gyógymódoknak, reklámoknak, melyek különféle étkezési kiegészítőkkel ígérnek gyógyulást. Higgyék el, "kezelésük" csupán súlyosbítja állapotukat, s a páciens értékes időt veszít. Csak az erre szakosodott onkológusok képesek megfelelő ellátást nyújtani e komoly betegségben szenvedőknek.

Magyar Tímea

Kárpátalján tavaly 2925 daganatos beteget vettek nyilvántartásba. Százezer lakosra számítva 121,4 haláleset jut, mely mutató országos viszonylatban a legalacsonyabb. Férfiaknál a tüdő-, nőknél a mellrák a leggyakoribb, ezeket követik a gyomor, a vastagbél, a bőr, a női nemi szervek megbetegedései.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó