2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kalendárium
Apollónia napja

Apollónia (február 9.) a nevének is köszönheti, hogy az 1968. évi zsinat törölte a naptárból. A neve azt jelenti: Apollónnak szentelt nő, s azt sugallja, hogy a többségében görög lakosságú Alexandria egykori szentje valójában a Nap és a költészet pogány istenének papnője volt. Valószínűleg a kereszténységet hellenizáló irányzat túlbuzgó képviselői formáltak belőle szűz vértanút. (Ismeretes, hogy az első Krisztus-ábrázolások Apollón vagy Héliosz Napisten képmásaival könnyen összetéveszthetők.)

Legendája szerint ő is a "keresztényfaló" Decius császár uralkodása idején, 249-ben szenvedett vértanúhalált. Ekkoriban rettenetes üldözés vette kezdetét, egy Divinus nevű nyomorult még az ördögök mesterkedésein is túltett, amikor a babonás csőcseléket Krisztus szolgái ellen uszította: az általa feltüzelt tömeg mást sem szomjúhozott, mint a jámborok vérét. Mindjárt elfogtak néhány hívőt, mindkét nemből; egyesek testét tagonként marcangolták szét husángjaikkal, szemüket kihegyezett náddal szúrták ki, s így örök éjt borítva rájuk, kilökték őket a városból. Másokat a bálványok elé vezettek, hogy ott imádásra kényszerítsék őket, s mivel ők ezt nemcsak hogy megtagadták, de imádás helyett átkot szórtak rájuk, bilincsbe vert lábakkal végigvonszolták őket a város utcáin, majd gyalázatos és irtózatos kínzással darabokra szaggatták őket.

Apollónia dacolva minden veszéllyel, hű maradt hitéhez, sőt, kisebb-nagyobb közösségekben hirdette az evangéliumot. Végül menekülni kényszerült a keresztényüldözők elől, akik Alexandriában elfogták, fogait kitörték, majd máglyahalálra vetették. A néphitben idővel ezért lett a fogfájósok és a foghúzó felcserek védőszentje. A február 9-i emléknapján imádságos cédulákat írtak hozzá abban a reményben, hogy az elmondott imák hatására a fájós fogakat meggyógyítja.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó