2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Megújult a bátyui művelődési ház

Kárpátalja számos településén a művelődés amolyan mostohagyerek. Akad, ahol mégsem adják fel. A bátyúiak például mindent megtettek azért, hogy a hosszú évekig romos művelődési házuk végre-valahára megújuljon. S a minap megtörtént a csoda. A részletekről Szovhérja Katalin nyilatkozott lapunknak.

– 2003 óta vagyok a művelődési ház igazgatója – mondja. – Nagyon nehéz időszak volt, hiszen az elmúlt hat év alatt az államilag garantált, s csupán a vegetálásra elegendő pénzen kívül semmilyen támogatást nem kaptunk. Az épület nagy, ebből kifolyólag sokba kerül a fenntartása. Fűtési rendszerünk és vezetékes víz egyáltalán nem volt, az áramszolgáltatással is akadtak gondok. Az évek során egyre inkább leépült az intézmény. A művelődési ház teljesen tönkrement, szinte már életveszélyes volt benn tartózkodni. Beázott a tető, ezért zárlatosak lettek az elektromos vezetékek, a padló pedig teljesen elkorhadt.

Ebből kifolyólag semmilyen rendezvényt nem tudtak ott szervezni, jegyezte meg Szovhérja Katalin. Hol ide, hol oda kérezkedtek be a próbák idejére, hogy egy-egy rendezvényre felkészüljenek. Mert minden nehézség ellenére a kultúrára nagy igény van. A fiatalok színjátszó-, tánc- vagy folklórcsoportba járnak. Csak hát nem volt hol fellépni, bemutatni azt, amit betanítottak a gyerekekkel. A produkciókra szabadtéren vagy pedig a helyi középiskolában került sor, utóbbi Csoma Sándor igazgatónak köszönhetően. Ő volt az, aki hosszú évekig úgy a próbákra, mint a fellépésekre otthont adott.

– Megelégeltük ezt az áldatlan állapotot, s az elmúlt évben arra a döntésre jutottunk, hogy amennyiben nem kapunk támogatást, és nem adnak a kultúrának otthont, nem dolgozunk tovább – folytatja az igazgató. – Kérésünkkel a helyi képviselőtestület elé álltunk, hogy legalább egy kisebb rekonstrukció erejéig támogassanak bennünket. A helyi önkormányzat végül finanszírozta a művelődési ház belső felújítását, tatarozását. Már ez is nagyon jó, hiszen éve- kig gyakorlatilag be sem lehetett lépni az épületbe.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó