2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Portyázó provokátorok

Nagy- és Kisdobrony felé kiemelt figyelem irányult az elnökválasztás második fordulója előtt és alatt, hiszen az Ungvári járás e két magyarlakta településén az első fordulóban Viktor Janukovics messze megelőzte Julija Timosenkót. Sokan attól tartottak, hogy február 7-én a jelenlegi miniszterelnök embereinek egyetlen célja lesz: elérni, hogy megsemmisítsék az eredményt.

Hogy így volt-e vagy sem, egyelőre nem tudni. Egyvalami tény: a jogi végzettségű Szalai István, Viktor Janukovics nagydobronyi megfigyelője arról tájékoztatta lapunkat, hogy szombaton furcsa dologra derült fény.

– Dupka Nándor megfigyelőtársammal a helyi lakosoktól olyan információt kaptunk, miszerint a 112-es szavazókörzet választási bizottságának egyik tagja a csapi városháza vezető beosztású alkalmazottja. Ugyanakkor a 69. számú kerületi választási bizottság szóban megerősítette, hogy a kérvényében azt tüntette fel: munkanélküli – mondja Szalai István. – Ezzel megsértette az elnökválasztásról szóló törvény 24. cikkelye 10. pontját, mely szerint a választási bizottságnak nem lehet tagja a végrehajtó hatalom, az államigazgatás, illetve az önkormányzat vezető beosztású munkatársa. Ám ahhoz, hogy kizárják a bizottságból, be kellett mutatnunk egy, a munkahelyéről származó dokumentumot, ami igazolta munkaviszonyát. Miután egyeztettünk a szükséges lépésekről, a csapi városházára mentünk. Ám a Tisza-parti városban kiderült: egészségügyi okokra való hivatkozással az illető kérte, mentsék fel a választási bizottságból. Pénteken még tag volt, ám szombat estére már visszavonta a kérvényét. Nyilván tudomására jutott, hogy kiderült a turpisság. De ezt az bizonyítja, hogy valóban és tudatosan megsértette a választási törvényt. A bizottságba egyébként a BJUT delegálta.

– A vasárnapi szavazás sajnos nem volt izgalommentes – veszi át a szót Dupka Nándor jogász. – Mindaddig nem volt semmi komolyabb fennakadás, amíg meg nem jelent társaival Marija Halicka, az Urjadovij Kurier állományon kívüli tudósítója. Az tény, hogy a törvényeknek megfelelően regisztráltatta magát. Ám az már az elnökválasztásról szóló törvény 13. cikkelyének 4. pontjába ütközött, hogy konfliktushelyzet generálásával akadályozta a választás lebonyolítását, illetve igyekezett megfélemlíteni a választási bizottság tagjait. És nemcsak a két nagydobronyi szavazókörzetben, hanem Kisdobronyban és valószínűleg egyéb településeken is. Mint Viktor Janukovics megfigyelője, természetesen két helyszínen is felvettem a jegyzőkönyvet a jogsértésről, amit két-két tanú hitelesített. A törvénynek megfelelően a dokumentumokat átadtam a járási választási stáb vezetőinek, akik jogosultak arra, hogy a törvény szerint eljárjanak.

Meg kell jegyeznem: amíg ezek a portyázó "provokátorok" nem jelentek meg, problémamentesen zajlott a szavazás, és amint elhagyták a szavazóhelyiséget, ismét helyreállt a rend.

KISZó-összeállítás

Lőrinc Béla elégedett

A nap végére Gáton 48,72 százalékos volt a részvételi arány: összesen 1084-en adták le voksukat. Viktor Janukovics kimagaslóan győzött.

– Mindenképpen fontosnak tartottam, hogy eljöjjek – mondta P. Mária. – Megmondom őszintén, a múltkor is arra a személyre tettem le voksomat, aki kézenfekvő dolgokat ígért nekünk, kárpátaljai magyaroknak, és most is így cselekedtem. Nagyon drukkolok neki.

– Meg vagyok elégedve falubelijeimmel, hiszen 100-zal több ember jött el szavazni, mint három héttel ezelőtt – mondja Lőrinc Béla polgármester.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó