2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Milyen a sport finanszírozása?

Február 13-án hajnali három órakor (közép-európai idő) fellobban a láng, a kanadai Vancouverben elkezdődik a XXI. téli olimpia. Ahogy arról előző lapszámainkban már beszámoltunk, az ötkarikás játékokra 47 ukrán versenyző, köztük 5 kárpátaljai utazik. Ez a szám akár vidékünk sportjának fellendülését is jelentheti, ugyanakkor nyílt titok, hogy nem jut annyi állami támogatás a kárpátaljai élsportra, amennyire szükség lenne.

– Az olimpiai kvóták megnyitották a pénzcsapokat?

– A téli olimpián rajthoz álló sportolóink és az indulási jogért harcba szállók, de kvótát nem szerző versenyzők is maximális támogatásban részesültek a megyei ifjúsági és sportfőosztálytól. A megyei költségvetésből a célra elkülönített pénzekből edzőtáboroztak, rehabilitálódtak.

– A finanszírozás arányos lesz, lehet az eredményekkel?

– A kimagasló eredmények nem egyik hónapról a másikra születnek, azok hosszú évek gyümölcsei. Hosszú távon nem vezet sikerre, ha csak az olimpiák, világ- és Európa-bajnokságok előtt különítenek el pénzeket. Természetesen jóval nagyobb és folyamatos támogatásra lenne szükség a jobb eredmények érdekében. A legtöbb élsportoló a jelenlegi helyzetben egyre többször teszi fel a kérdést: vajon sikeres leszek, vagy én is csak egy név maradok a futottak még listáján? Ami ennél is sokkal fontosabb és sajnos rosszabb, az az, hogy a döntéshozók nem látják a világsikerekben rejlő értékeket.

– Ki dönti el, melyik szakág mennyi megyei támogatásban részesül?

– A képlet egyszerű. A nemzetközi porondon szereplő versenyzők több anyagi juttatásban részesülnek, mint azok, akik országos vagy épp megyei szinten állnak rajthoz. A megyei költségvetésből nem kevés pénzt különítenek el a sportra, ám ez az összeg sokfelé oszlik, hisz Kárpátalján 53 szakosztály működik.

– A szponzorálás megoldást jelenthetne a kialakult helyzetre?

–Valószínűleg. Ám míg a civilizált országokban a sportba invesztálók adókedvezményeket kapnak, addig Ukrajnában semmi előnnyel nem jár, ha támogatnak egy csapatot.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó