2010. február 9., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 20. (883.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpátalja: alacsony részvétel

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Viktor Janukovics győzelmét jelezték az elnökválasztás vasárnapi második fordulójának lezárása után megjelenő exit-pollok, amit tegnap a szavazatszámlálás előrehaladtával a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közzétett eredmények is megerősítettek.

Ukrajnában Szevasztopol mellett a hat kárpátaljai választókerületben született meg a leggyorsabban az elnökválasztás második fordulójának végeredménye. Vidékünkön az első fordulóhoz hasonlóan gyér, 56,37 százalékos volt az érdeklődés (az első fordulóban 56,74 százalékos). Összesen 541 245 kárpátaljai polgár járult az urnákhoz. Közülük 279 631-en Julija Timosenko, 224 917-en pedig Viktor Janukovics nevét jelölték meg a szavazólapon.

Kárpátalján különösebb zavarok nélkül zajlott az elnökválasztás második fordulója. Mint arról Olekszandr Kemenyas, Timosenko megyei választási stábjának vezetője beszámolt, a legfontosabb az volt, hogy a kárpátaljaiak szabadon élhettek alkotmányos jogukkal. A jelöltek képviselői, a rendfenntartók és a szavazók is példát mutattak korrekt viselkedésből. Ezt a vidékünkön tartózkodó nemzetközi megfigyelők is megerősítették.

Hasonló véleményének adott hangot Olekszandr Ledida, Janukovics választási stábjának megyei vezetője. Előfordultak kisebb rendbontásra irányuló provokatív próbálkozások, így például a megyeszékhelyen, de azokat az arra illetékesek meghiúsították. Ezek a rendbontások nem voltak kihatással a végeredményre, mondták egybehangzóan a két elnökjelölt kárpátaljai képviselői.

A szavazás napján 2145 rendőr vigyázott a polgárok nyugalmára és a voksolás lebonyolítására. A közrend őrei sehol nem regisztráltak törvénysértő magatartást. Volodimir Rakitszkij, a nemzetbiztonsági szolgálat megyei főosztályának vezetője is arról számolt be, hogy az SZBU operatív egységei tizenhét helyen ellenőrizték a voksolás menetét, de kirívó rendbontást sehol nem tapasztaltak.

A magyarok lakta települések ezúttal is kitettek magukért. Az első fordulóhoz hasonló aktivitás mellett most is Viktor Janukovics mellett törtek lándzsát. Nagy- és Kisdobronyban a voksok 85, illetve 88 százalékát szerezte meg. De hasonlóan döntöttek Salamon, Rát, Eszeny és Szalóka polgárai is. A Munkácsi járás valamennyi magyarlakta községében Janukovics nyert, utcahosszal megelőzve riválisát. Dercenben és Fornoson például a szavazók 89 százaléka támogatta, Beregszászban és a járásban pedig szinte valamennyi szavazókörzetben a régiós jelölt végzett az élen. Aknaszlatina magyar és román lakosainak több mint 75 százaléka is Janukovicsra adta voksát.

(Az elnökválasztás második fordulója eredményéről csütörtöki számunkban olvashatnak részletes beszámolót)

B.Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó