2010. február 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 19. (882.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A segítségnyújtás globalizációja

Haiti hosszú ideje szerepel a vezető hírek között. Hárommillió érintett, egymillió földönfutó, 180-200 ezer halálos áldozat. A számok letaglózóak. Kivált azokká válnak számunkra, ha elvégzünk egy összehasonlítást. Ha a földönfutók és a halottak számát összeadjuk, nagyjából Kárpátalja lakossága kerekedik ki belőle. Az életüket vesztetteké pedig önmagában majdnem csak megegyezik régiónk magyar közösségének lélekszámával.

Ha kutakodunk egy kicsit az emlékezetünkben, más analógiát is felfedezhetünk. Nekem például az 1998-as és 2001-es árvizeinket juttatja eszembe. No nem a katasztrófák méretei miatt, hiszen azokat nem lehet összehasonlítani. Sokkal inkább az akkor megtapasztalt és most tapasztalható világméretű emberi szolidaritás okán. Nem szabad elfeledkeznünk, hogy bajunkra megmozdult az ország, a legtávolabbi régiókból érkeztek segélyszállítmányok, megmozdult Európa, mindenekelőtt Magyarország, de gyűjtést szerveztek tengeren túli honfitársaink is.

Haiti lakosságának szenvedéseit látva világnyi összefogásnak lehetünk a szemtanúi. Oldalakon keresztül lehetne sorolni, melyik ország, melyik szervezet és hány magánember igyekszik segítő jobbot nyújtani a bajbajutottaknak. Az Élelmezési Világprogram eddig 230 millió USD értékű segélyt gyűjtött, Japán 70 millió dollárt különített el Haiti számára, Magyarország 64 millió forintnyi támogatást, s az olyan világsztárok, mint Brad Pitt, Madonna, Mel Gibson, George Cloony, 54 millió amerikai dollárt kalapozott össze, Thaiföld pedig óriási rizsszállítmányt indított útnak. Jóleső érzés tudni, hogy a kárpátaljaiak sem csak kapni szeretnek, hanem szívesen adnak is. Ezt bizonyítja a református, a római katolikus egyház vagy éppen a Vöröskereszt akciója.

Az utóbbi években divatos dolog szidni a globalizációt. Szemére vetni, hogy mintegy "elhamburgeresíti" a világot, külsőleg és belsőleg egyenértékekbe öltözteti az embereket, felgyorsítja a hagyományok elhalását. Vitán felüli, a vádaknak nem kevés alapjuk van. Ugyanakkor a világ több helyén átélt természeti katasztrófák bizonyítják, van ennek az egységesülő világnak előnye is. A nehéz napokat átélő Haiti például globalizáció, az önzetlen segítségnyújtás globalizációja nélkül lenne igazán csak nagy bajban.

Kőszeghy Elemér

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó