2010. február 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 19. (882.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Csepp a tengerben"
Jótékonysági koncert a Nagydobronyi Református Líceumért

"Az este bevétele talán csak csepp a tengerben, de mégis meg kell mozdulnunk, és rá kell ébresztenünk református közösségeinket, gyülekezeteinket arra, hogy az iskola ügye mindnyájunk ügye" – mondta Balogh Attila, az ungi egyházmegye esperese a Csapi Művelődési Házban rendezett jótékonysági koncerten.

A szervezők a koncert bevételével a Nagydobronyi Református Líceum fennmaradását és működését kívánták elősegíteni. Ahogy arról korábban lapunkban többször is beszámoltunk, 2009 szeptemberétől egyetlen kárpátaljai egyházi líceum sem kap állami támogatást. A szaktárcánál azzal érveltek, hogy fenntartásuk nem sorolható az állam hatáskörébe, így finanszírozásuk sem szerepel a költségvetésben. A kérdés három kárpátaljai református líceumot és – amiről jóval kevesebb szó esik – két óvodát érintett.

A rendezvényt Balogh Attila, az akció ötletgazdája, valamint Bátori József, az egyházmegye főgondnoka nyitotta meg. Majd következtek a Nagydobronyi Református Líceum diákjai és az intézmény énekkara. Színpadra lépett többek között Varga Katalin, Csákány Marianna, valamint Gerber Andzselika. A jelen lévő közel félezer érdeklődő bámulatos harmonikajátékot hallhatott Szoroka Dániel és Horkay László nyugalmazott püspök, a líceum egyik alapítója előadásában, szépen szavaltak az Ung megyei versmondó verseny helyezettjei. Ivaskovics József vezetésével fellépett a Credo és a Gyöngykaláris együttes. A koncert végén Katona Béla, a Nagydobronyi Református Líceum igazgatója mondott köszönetet mindenkinek, aki eljött, hogy segítsen.

– Egyházunk református líceumai Isten ajándékai. Jó sáfárok módjára minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az életbennmaradásukért – nyilatkozta lapunknak Balogh Attila esperes. – Hivatalnokok egy tollvonással megszüntették az egyházi iskolák finanszírozását, ezzel súlyos terhet róva az egyházunkra. Felvetődött, hogy összevonunk iskolákat, ám ezt természetesen elvetettük. Nem szeretnénk lerombolni hosszú évek kemény munkáját. Az ungi egyházmegye ezért is hívta életre a hétvégi jótékonysági koncertet. A Nagydobronyi Líceum esetében közel nyolcvan diák sorsáról van szó.

– Több szempontból is eredményesnek mondható a koncert – emelte ki Balogh Attila. – Sikerült több mint 20 ezer hrivnyát összegyűjtenünk. Az összeg csak töredéke az intézmény fenntartási költségeinek, ugyanakkor felhívtuk a figyelmet a problémára.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó