2010. február 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 19. (882.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Üléseztek a KMKF-albizottságok

Budapesten sor került a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) Külügy és Európai-ügyi, valamint Jogi Albizottságainak együttes ülésére. A tanácskozáson Kárpátaljáról Dupka György és Kőszeghy Elemér (Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség), valamint Kovács Miklós (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) vett részt.

A fórum részvevői dr. Szili Katalin, a KMKF Állandó Bizottságának elnöke, illetve Németh Zsolt, Csiha Judit és Balog Zoltán albizottsági elnökök üdvözlő szavai után Szabó Vilmos expozéját hallgatták meg. A külügyminisztérium államtitkára a magyar kormány nemzetpolitikai tevékenységéről és a határon túli magyarság rövid távú kilátásairól értekezett.

Ezt követően a határon túli magyar képviselők tekintették át a régióik aktuális helyzetét. Kőszeghy Elemér kitért arra, hogy a kárpátaljai magyarság az utóbbi két-három évben igen súlyos gazdasági és szociális helyzetbe került. Ismertette az őt delegáló szervezet álláspontját az ukrajnai elnökválasztással kapcsolatban. Beszélt arról is, hogy hála a garancialeveleknek és a kapcsolattartási támogatásnak a magyar–magyar kapcsolat jónak mondható, ugyanakkor bizonyos emberi tényezők nehezítik azt. Konkrétan említette, hogy az új nyilvántartási rendszer bevezetéséről nem informálták a kárpátaljai kishatárforgalmi átlépővel rendelkező személyeket, illetve az indokolatlan másfél–két és fél órás várakozást Magyarország területére történő belépéskor. Kovács Miklós az elnökválasztással kapcsolatban fejtette ki nézeteit.

Ezt követően a tanácskozás részvevői három fontos dokumentumra adták áldásukat. Elfogadták az érintett albizottság szórványstratégiáját, megismerkedtek a határon túli magyar közösségek jogi környezetének áttekintése után levont következtetésekkel, illetve megszavazták a nemzetpolitikai jövőképet. Ugyancsak elfogadásra került a közös zárónyilatkozat, melynek harmadik pontja kimondja: az albizottsági tagok "bizakodásukat fejezik ki, hogy az ukrán elnökjelöltek által a kisebbségpolitikai problémák megoldására tett ígéretek a választások után maradéktalanul teljesülnek, és ezzel helyreáll a magyar állam, az ukrán állam és a kárpátaljai magyarság hagyományosan jó együttműködése".

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó