2010. február 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 19. (882.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Adakozzunk Haitinak

A haiti földrengés képei mára bejárták a világmédiát. A Richter-skála szerinti 7,0 erősségű, pusztító földrengés központja Port-au-Prince-től, Haiti fővárosától 25 km-re volt. A földrengés a talaj szintje alatt 13 km-rel indult el. Az Amerikai Földtani Intézet számos utórengést regisztrált, melyek közül tizennégynek az erőssége a Richter-skálán 5 és 5,9 közötti. A Nemzetközi Vöröskereszt becslései szerint a rengések hárommillió embert érintettek, a halálos áldozatok száma elérte a száznyolcvanezret.

Az ENSZ a haitiak segítségére sietett, több ország mentőcsapatot küldött a térségbe. A kárpátaljai jótékonysági szervezeteknél az iránt érdeklődtünk, vajon milyen formában segíthetnek azok, akik átélik a földönfutóvá vált áldozatok helyzetét.

Szabó Ivanna, az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezetének elnöke elmondta, ők pénzfelajánlásokat várnak a lakosságtól. Ezt a szervezet kijevi tanácsa juttatja majd el a Nemzetközi Vöröskereszt számlájára, mely célirányosan használja fel azt. A legkisebb adomány is életet menthet, ne hagyjuk magukra a rászorulókat a bajban! A szervezet a következő számlaszámokra várja a felajánlásokat:

* * *

A Kárpátaljai Református Egyházkerület a jövő hét vasárnapjára hirdetett gyűjtést, mondta el lapunknak Héder János egyházi főjegyző.

– A külön erre gyűjtött perselypénzt a Magyar Református Szeretetszolgálatnak juttatjuk el, melynek orvoscsoportja klinikát működtet Haitin. Elsősorban csecsemőket, gyerekeket látnak el, akik nem jutnak sem élelemhez, sem innivalóhoz. Nagy szükség van gyógyszerekre, gyermektápokra, ruhaneműre, amit az adományokból tudnak fedezni.

* * *

Nem feledkezett meg a bajbajutottakról a munkácsi római katolikus egyházmegye Szent Márton Karitas Megyei Jótékonysági Alapítványa sem. Majnek Antal püspök levélben fordult a hívekhez, melyben kéri, aki teheti, nagylelkű adományával segítse a földönfutóvá lett embertársainkat, vasárnap a templomokban külön perselyben gyűjtötték a felajánlásokat. A Karitas a következő számlaszámra várja a további adományokat:

Beneficiary Zakarpatskiy Oblaszniy Blahodiyniy Fond

"Karitas Sviatoho Martina"

Beneficiary adress: Mukatchevo, Ukraine

Account: 26004018154159

Beneficiary Bank: The State Export-Import Bank of the Ukraine

Bank Adress: Uzhgorod Branch, Ukraine

Swift Code: Exbsuaux uzh

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó