2010. február 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 19. (882.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fél év – kilencven nap

Mint arról elősző lapszámunkban beszámoltunk, nagy felháborodást keltett a Magyarországra utazók között, hogy egy korábbi, de mostantól szigorúan betartandó szabályra hivatkozva a magyar határőrizeti szervek visszafordítják őket. Tiltakozásul több százan tartották blokád alatt a határátkelőket.

A felháborodás részben indokolt. Mert bár évek óta meglévő szabály, hogy az ukrán állampolgárok vízummal vagy kishatárátlépővel félévenként legfeljebb kilencven napot tartózkodhatnak Magyarországon, az ellenőrzés szigorításáról nem informálták a lakosságot. A mulasztást pótolandó Magyarország ungvári és beregszászi külképviseletei az alábbi tájékoztatóban hívják fel a kárpátaljaiak figyelmét a szükséges tudnivalókra:

Az ukrán állampolgárok Magyarországra rövid időtartamú beutazás céljából a schengeni szabályok szerint vízum, vagy a kétoldalú magyar–ukrán egyezmény értelmében kishatárforgalmi engedély birtokában utazhatnak be. Mindkét beutazási engedélytípusra (vízum vagy kishatárforgalmi engedély) vonatkozik az a szabály, hogy azok birtokában a beutazó személyek hathavonta összességében legfeljebb három hónapot tölthetnek el a schengeni térségben, illetve Magyarországon (a határ menti övezetben), függetlenül attól, hogy ezt az időtartamot egyhuzamban, vagy megszakításokkal, több részletben veszik igénybe.

A határforgalom-ellenőrzést támogató informatikai rendszeren végzett fejlesztések eredményeként a kishatárforgalmi engedélyek esetében a tartózkodási idő ellenőrzése automatizált folyamattá vált. A rendszer alkalmazásával a "túltartózkodás", illetve a "túltartózkodási szándék" az ellenőrzési folyamat részeként, azzal egyidejűleg gyorsan, és maximális biztonsággal kiszűrhetővé vált, szemben az eddigi, hosszú időt igénybe vevő manuális számításon alapuló és tévesztési lehetőséget is magában hordozó eljárással. A változással lehetővé vált annak a schengeni, illetve a kétoldalú kishatárforgalmi megállapodáson alapuló szabálynak az érvényesítése, hogy azok az ukrán állampolgárok, akik a hathavonta engedélyezett három hónapot már letöltötték a kishatárforgalmi engedély birtokában Magyarországon, legközelebb csak az első beutazásukat követő hat hónap letelte után utazhassanak be újra Magyarországra és kezdhessék meg az újabb hathónapos időintervallumban ismételten lehetséges legfeljebb három hónapos tartózkodásukat.

Kérjük a vízummal vagy kishatárforgalmi engedéllyel rendelkező ukrán állampolgárokat, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében fokozottan ügyeljenek a vízumban vagy a kishatárforgalmi engedélyben foglalt tartózkodási idő, illetve a schengeni (magyarországi) tartózkodási szabályok betartására. A megengedett tartózkodási időt túllépők a határátkelőhelyen visszafordításra kerülnek.

A változás a jogkövető magatartást tanúsító valamennyi utazó, így elsősorban az ukrán állampolgárok átléptetését jelentősen felgyorsítja, így hozzájárul a két ország közötti kapcsolatok intenzívebbé tételéhez és a jogszerűen utazók kényelmesebb határátlépéséhez.

KISZó-tájékoztató

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó