2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Otthon a babáknak, menedék a mamáknak

Napjainkban egyre többször előfordul, hogy fiatalkorú, éretlen lányok esnek teherbe, akik később nem merik vagy nem tudják vállalni az anyaságot. Jobb esetben szüleik segítségével nevelik fel csemetéjüket, de apa nélkül, aminek a hiányát később a gyermek sínyli meg. Ám az is gyakori, hogy ott- hagyják gyermeküket a kórházban. Ez egy igen fájó és mindmáig megoldatlan probléma, amivel – valljuk be – a kormány, az illetékesek nem igazán foglalkoznak. Mégis akadnak személyek, intézmények, akik felismerik és átérzik a sorsukra hagyott picik tragédiáját, s lehetőségükhöz mérten igyekeznek enyhíteni rajta.

– Nemrégiben írásban fordult hozzánk a Beregszászi Járási Kórház vezetősége, hogy hozzunk létre egy leányanya-otthont. Tulajdonképpen ennek a megvalósítása már elindult párhuzamosan az öregek otthonáéval. Egyházunk korábban egy egész épületsort visszakapott az államtól, azzal a feltétellel, hogy szociális intézményeket hozzunk azokban létre. Ám az objektumok nagyon rossz állapotban vannak, a felújításuk igen sokba kerül. Annak idején ígéretet kaptunk rá, hogy a kormány majd támogatja a kezdeményezést, ám ebből természetesen nem lett semmi. Így újra csak önmagunkra hagyatkozhatunk: amint összejön egy kisebb adomány, lépésről lépésre újítjuk a helyiségeket – tudtuk meg Nagy Bélától, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Osztályának igazgatójától.

– Nem kétséges, hogy szükség van egy ilyen jellegű intézményre. A lakhatáson kívül mit nyújtana még az édesanyáknak?

– Amikor világra jön a baba, ekkor kezdődnek az előre nem látott gondok. A fiatalkorú kismamák, akik titokban tartják terhességüket, nem mernek hazamenni, ezért végső elkeseredésükben úgy döntenek, sorsukra hagyják a csecsemőt. Életre szóló trauma ez mind az újszülöttnek, mind a fiatalnak. A leányanya-otthonban együtt maradhatna mama és baba. Az épülethez elég nagy földterület tartozik, ezért arra gondoltunk, hogy be tudnánk indítani akár a zöldségtermesztést, de az anyukák a mosodában vagy akár az otthonban is dolgozhatnának. Bízom benne, hogy beindul a program.

Felkerestük a Beregszászi Járási Kórház gyermekosztályának főorvosát, Vizauer Magdolnát is, aki a következőket mondta:

– Már többször felhívtuk Nagy Béla figyelmét az elhagyott csecsemőkre. Megígérte, hogy segít. Arra gondoltunk, hogy a leányanya-otthonban már a terhesség alatt ott lehetnének a fiatalkorú, illetve a szociálisan rászoruló kismamák, és miután megszülték gyermeküket, ugyanoda térnének vissza.

Jellemző, hogy ezek a nők nagyon rossz körülmények között kénytelenek nevelni gyermeküket. Ezért lenne jó, ha az anyukák odavihetnék gyermeküket, és jó feltételek mellett nevelhetnék őket. Közben alkalmuk lenne megtanulni, hogyan kell a csecsemővel bánni, hogyan kell ápolni, nevelgetni.

Vizauer Magdolna elmondta, hogy a legtöbb fiatalkorú anyuka a Beregszászban lévő bentlakásos iskolából kerül ki, akik később munkásszállóban laknak borzalmas körülmények között. Jelenleg is öt ilyen leányanyát tartanak nyilván. A legutóbbi adatok szerint a Beregszászi járásban 856 anyuka neveli egyedül a gyermekét, ebből legalább 100 fiatalkorú.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó