2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Med+Info
Mexikóiak a világranglistán

A tréfásan csak T-vitaminoknak becézett tacót, tortillát és tortát (nagyméretű szendvics) felvonultató bőséges étrendnek köszönhetően a mexikói gyerekek az első helyre kerültek az elhízás világranglistáján.

A mexikói kormány az elmúlt héten új programot indított az elhízás visszaszorítása érdekében. "Az elhízás és a túlsúly jelenleg a Mexikót fenyegető egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma" – jelentette be Felipe Calderon elnök az állami és a magánszféra közösen indított országos programjának megnyitóján, melynek célja az étkezési szokások javítása, főként a mexikói gyermekek körében.

Calderon elismerte, hogy Mexikóban a legmagasabb a túlsúlyos felnőttek száma a világon, vagyis azoké, akik testtömeg-indexe (BMI) meghaladja a 25-ös értéket. Az egész világon itt él a legtöbb elhízott gyermek is, akik testtömeg-indexe a 30-at is meghaladja. Az elnök azt is elmondta, hogy Mexikónak 2009-ben 3,24 milliárd dollárt kellett költenie a túlsúllyal és elhízással összefüggő betegségek kezelésére, köztük a cukorbetegségre, amely az első számú haláloknak számít az országban.

A cukor segít döntést hozni

Kutatások kimutatták, hogy van kapcsolat a vércukorszint és a gondolkodás között.

Egyetemi kutatók vizsgálták, hogyan befolyásolja a vércukorszint a jövővel és jelennel kapcsolatos gondolkodásmódunkat. Kiderült, ha több energia áll az ember rendelkezésére, vagyis magasabb a vércukorszintje, akkor hajlamosabb inkább a jövőbe mutató döntések meghozatalára. "A jövő elvontabb, mint a jelen, így több energiát igényel a folyamat feldolgozása. Az agy üzemanyaga a vércukorszint, ez megerősíti a jövőbeli események feldolgozását" – jegyezték meg a Psychological Scienceben megjelent cikk szerzői.

Ezzel ellentétben az alacsony energiaszint nagyobb hangsúlyt fektet a jelenre. A kutatók megállapították, hogy ha a vércukorszint irányítása befolyásolja az emberi döntéseket, akkor eszköze lehet az anorexiával, drog- és szerencsejáték-függőséggel kapcsolatos kezeléseknek és beavatkozásoknak is.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó