2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Markevics az új szövetségi kapitány

Az Ukrán Labdarúgó Szövetség Miron Markevicset nevezte ki a válogatott élére.

Markevics az ukrán labdarúgó-válogatott újdonsült szövetségi kapitánya, a 2012-es, lengyelekkel közös rendezésű Európa-bajnokságig irányítja a csapatot. Olekszij Mihajlicsenko szerződését azért nem hosszabbították meg, mert az ukránok a görögökkel szemben elbuktak a pótselejtezőben, s így nem jutottak ki a dél-afrikai világbajnokságra. Az új szövetségi kapitánynak annyival könnyebb dolga van elődjénél, hogy a 2012-es EB-n Ukrajna mint házigazda biztosan ott lesz. Az angol és lengyel felmenőkkel is rendelkező 59 éves tréner nem távozik a Metaliszt Harkiv együttesétől. Segítője az a Jurij Kalitvincev lesz, aki tavaly győzelemre vezette az ország U17-es válogatottját az Ukrajnában rendezett kontinensviadalon. Az FK Zakarpattya szurkolói számára is ismerős lehet Kalitvincev, hisz a 2001–2002-es idényben ő irányította az Ung-parti gárdát.

– A legfőbb feladatunk, hogy szülőföldünkön megnyerjük az Eb-t – mondta Hrihorij Szurkisz, az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnöke. – Bízom benne, hogy Markevics és Kalitvincev olyan válogatottat épít, mely ütőképes lesz és a szurkolókat is kielégíti majd. Készen állunk további anyagi forrásokat biztosítani a legjobb eredmények eléréséért. Markevics nagy tapasztalattal rendelkezik a klubfoci terén, hisz a Metaliszttal évek óta bérelt helyük van a dobogón. Úgy vélem, a jövőben a harkiviak akár a bajnoki címért is bejelentkezhetnek. A segítője, Kalitvincev igen motivált edző, ezt bizonyítja az utánpótlás-válogatott Eb-sikere.

– Hálás vagyok és remélem, hogy méltó leszek a bizalomra – mondta a kinevezését követően Miron Markevics. – Tudom mit várnak tőlem, olyan gárdát kell összehoznunk, mely nem egyénekre épül. A felelősség ne egy emberre háruljon, hanem a csapatra. Elsősorban arra kell törekednünk, hogy játékunk elnyerje a szurkolók tetszését.

– Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a szövetségi kapitány jobb keze a legerősebb legyen Európában – nyilatkozta Jurij Kalitvincev. – Azon dolgozom majd, hogy ne legyen okunk szégyenkezésre.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó