2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"A részvétel a fontos"
Vancouverbe 47 ukrán versenyző, köztük 5 kárpátaljai utazik

Most már biztos, hogy öt kárpátaljai sportoló utazik Vancouverbe a február 12 és 28 között megrendezésre kerülő XXI. téli olimpiai játékokra. Minden sportoló álma az olimpiai bajnoki cím. Már a kvalifikáció is arra utal, hogy az illető személy a világ élmezőnyéhez tartozik. Vidékünk öt élsportolója azzal, hogy kvótát szerzett, nem kis teljesítményként a világelitbe verekedte magát. A téli sportok jelenlegi helyzetéről, vidékünk sportolóinak esélyeiről Minay Zoltánnal, a megyei téli olimpiai központ vezetőjével beszélgettünk.

– A korábban remélt tízből öt kárpátaljai szerzett kvótát a vancouveri játékokra – kezdi a szakági vezető. – Ukrán színekben elsőként állhatnak rajthoz olimpián hódeszkásaink (snow- board). Csundák Annamária és Penyák József mellett magára öltheti a nemzeti mezt a legutóbbi torinói játékokon rajthoz álló Enver Ablajev és Sztaniszlav Kravcsuk, a két munkácsi síakrobata (freestyle) és Anasztaszija Szkrjabina alpesisíző.

– Várható-e még kárpátaljai kvótaszerzés?

– A nevezés már lezárult. Reményeink nem váltak be, ugyanis a sífutóink és az alpesi sízőink gyenge teljesítményt nyújtva nem szereztek indulási jogot.

– Nyílt titok, hogy az elmúlt években nem jutott annyi állami támogatás a téli sportokra, amennyire szükség lenne. Változott ez a téli olimpia közeledtével?

– Sajnos, nem. Sportolóink a minimumot kapták, igaz, minden szakágban sikerült teljesítenünk a kitűzött edzésprogramot. Viszont a megyei költségvetésből odaítélt források elapadtak. A síakrobaták 15 ezer hrivnyát, a hó-deszkások 22 ezer hrivnyát kaptak, a további 75 ezer köddé vált. Ezek az összegek csupán töredékei egy olimpikon éves kiadásainak. Az előző évekkel ellentétben viszont a felszereléssel nem volt gondunk. Bár késve, de megérkeztek a deszkák és a sílécek, a minőséggel sincs gond. Jó lenne, ha ez nemcsak az olimpiát megelőző évben történne így.

– A nemzetközi mezőnyhöz képest hiányt szenvedhetnek valamiben sportolóink?

– Nem hinném. A snowboardosok például a németországi Világkupa hétvégi etapjára utaztak, majd itt maradnak edzeni és innen csatlakoznak a válogatotthoz.

– Versenyzőink mentálisan is felkészültek, hisz vannak köztük, olyanok, akiknek ez az első olimpiájuk?

– A sportolók egész életükben a versenyekre készülnek, nem tesznek különbséget egy Európa-kupa és egy olimpiai rajt között. Pszichológusok foglalkoznak mentális felkészítésükkel, segítenek feldolgozni az átélt és a várható helyzeteket. A gond az, hogy az olimpiára nem a saját edzőjük kíséri el őket, hanem egy íróasztal mellől melléjük rendelt hivatalnok. Ez akár vissza is vetheti a teljesítményüket.

– Milyen eredményeket várhatunk?

– Az elmúlt hónapokban a világversenyeken többnyire csak gyengélkedtek versenyzőink, ám ez nem lehet mérvadó az olimpián. Korai lenne jóslatokba bocsátkozni, bármi előfordulhat. Valójában a részvétel a fontos. Itt már csak a legjobbak állnak rajthoz, akár századmásodpercek dönthetnek a dobogós helyezések sorsáról.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó