2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lejtmenetben a gazdaság

A narancsos forradalom győzelme Oroszország számára hatalmas külpolitikai kudarc volt. Viktor Juscsenko hatalomra kerülését követően Moszkva nem volt érdekelt abban, hogy a gázárak alacsony szinten tartásával támogassák a kijevi kormányt. A földgáz árával és a szállítás költségeivel kapcsolatos viták innentől kezdve minden év kezdetén napirendre kerültek, ami egész Európát riogatta. Köztudott, hogy az Európai Unió területére érkező földgáz harminc százaléka Oroszországból származik és ennek nyolcvan százaléka Ukrajnán keresztül érkezik az érintett országokba, ahol az ipari termelés visszafogása mellett a lakossági fogyasztást is korlátozni kellett.

A hazai gazdaság katasztrofális helyzete ennek fényében már csupán hab a tortán. A Nemzetközi Valutaalapot is csak ideig-óráig lehetett becsapni, nemrégiben leállították a további kölcsönök folyósítását, hiszen az eddigi hitelek idén esedékes törlesztő részlete majdnem tizennégymilliárd eurót tesz ki, miközben nemzeti valutánk, a hirivnya értékének több mint a felét veszítette el a gazdasági világválság kezdete óta.

A gazdaság a 2005-öt követő időszakban folytatta addigi gyors ütemű fejlődését, a GDP 2000 és 2008 között évente 4,6 és 12 százalék közötti növekedést produkált. Tavaly viszont tizenöt százalékkal csökkent az előző évihez képest. Viktor Juscsenko azonban aláírta a Timosenko-kormány által előterjesztett, a köztisztviselők fizetésemeléséről szóló törvényt, ami közel négymilliárd dollár befagyasztását eredményezte.

Az elmúlt évben közel felével csökkent a külföldi beruházások összege. A 2008-as hét és fél milliárd hrivnyával szemben tavaly a négymilliárdot sem érte el, a FÁK országai még négyszázmilliót sem invesztáltak az ukrán gazdaságba.

A lakosság számára övön aluli ütés volt Julija Timosenko bejelentése is, hogy a Naftogaz Ukraina bonyolult pénzügyi helyzete miatt nem képes elszámolni Oroszországgal, illetve olyan megegyezéseket kötött, amelynek levét az ország lakossága issza majd meg. Hová tűntek a százmilliók? – Válasz nincs. Ehhez csak annyit, hogy a Janukovics-kormány ideje alatt lényegesen alacsonyabb gázáraknál is évente mintegy egymilliárddal bővült a költségvetés.

Hová tűnt a Nemzetközi Valutaalaptól kapott tizenegymilliárd dollár? – Erre sem jön magyarázat. Egyre több gazdasági elemző szerint az már korábban várható volt, hogy Julija Timosenko kormányzása Ukrajna számára egyet jelent a gazdasági katasztrófával, s a nemzeti össztermék rekordméretű csökkenését eredményezi.

Egyre több gazdasági szakember véleménye az, hogy a jelenlegi kormány "hősi munkájának" következményeit nemcsak a mai, hanem az utánunk következő nemzedékek sora is meg fogja szenvedni. Magyarán: meg nem született unokáink is nyakig ülnek majd az adósságban.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó