2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A nincstelen hercegnő királyi módon él

Julija Timosenko immár tíz éve arról győzködi a közvéleményt, hogy minden vagyonát elveszítette az ellene irányuló represszió következtében, s csupán fizetéséből él. Hogy az emberek mégsem hisznek neki, nem véletlen. Sokan emlékeznek még rá, hogyan szerezte millióit még a 90-es években, hogy vállalkozásával hogyan forgatott meg 10 milliárd dollárt. Azt sem felejtették el, hogy Leonyid Kucsma elnöksége idején hogyan szerezte tetemes vagyonát. Ehhez képest 2008-as jövedelembevallásában mindössze 386 170 hrivnyát mutatott ki, ami azt jelenti, hogy havonta körülbelül 32 ezer hrivnyát keresett. A hivatalos verzió szerint a miniszterelnöknek ezenkívül semmije sincs: se háza, se autója, se nyaralója, se bankszámlája. A sprotiv.org internetes weboldalon megjelent újságírói elemzésből azonban világosan kiderül, mennyire őszinte a kormányfő anyagi helyzetét illetően.

Milliók a taníttatásra

Itt van mindjárt lánya, Jevhenyija. Anyja tizenkét éven át (1993–2005) taníttatta – először egy jó nevű angliai bentlakásos kolledzsben, majd a Londoni Gazdasági és Politikai Főiskolán, mely intézmény a felsőoktatás fellegvárának számító oxfordi és cambridge-i "sulik" után Anglia harmadik legdrágább és leghíresebb egyeteme. Előbbiért 132 ezer fontot, utóbbiért 76 200 fontot perkált le a híres anyuka. S akkor még hol van a személyes testőr bére, aki mindezen évek alatt végig vigyázott Jevhenyijára. Egy bodyguard alkalmazása ilyen szinten havonta ötvenezer dollárért vehető igénybe, ami azt jelenti, hogy az Angliában töltött tizenkét év alatt csak Zsenya személyi védelmére 600 ezer dollárt költöttek. Ehhez jön még a luxuslakás, melyben Timosenko lánya mindennapjait "tengette". Ha csak egyszobás lakásban élt, akkor is legalább 600 fontot kellett fizetnie minden hónapban a lakhatásért, mely összeg hat év alatt 43 200 fontra rúg. S nyilván ruhatára, étkezése, telefonszámlája sem két fillérbe került. Az elemzők becslése szerint Jevhenyija tizenkét éves külföldi kiruccanásának költségei másfél–kétmillió dollárra rúgnak. Nos, az Ukrajnai Egységes Energetikai Rendszer – melynek éves jövedelme elérte a 10 milliárd dollárt – vezetőjének ez meg sem kottyan. Csakhogy Timosenko "őszinte" jövedelembevallása alaposan rácáfol erre. Hogy is van ez?

"Szerény" jövedelem

2004-ben a fonatos hölgy saját állítása szerint mindössze 60 665 hrivnyát könyvelt el. Férje ugyanebben az évben hivatalosan nem rendelkezett semmilyen keresettel. Tulajdonában egy 32,1 négyzetméteres lakás, egy 18 négyzetméteres garázs szerepelt. Külföldi bank-számláján 3200 dollár, míg az ukrán pénzintézetekben 900 hrivnyája volt. Ennek ellenére Timosenko a kormány élére kerülve nap mint nap újabb és újabb méregdrága ruhakölteményekben jelent meg. 2006-ban 160 275, míg 2007-ben 81 681 hrivnya jövedelmet vallott be. Férje ekkor már egy 52 négyzetméteres lakás, egy Toyota Prado tulajdonosa, s 3 millió 503 ezer hrivnya bevétele van. 2008-ban 2 millió 800 ezer hrivnyát vall be, s egy 255 négyzetméteres irodahelyiséget is bérel.

Ajándékház Sarapovától?

Igencsak meglepődött a közvélemény, amikor a Timosenko házaspár deklarált szerény anyagi lehetőségei ellenére, 2006-ban a Dnyeper partjára költöztek egy 450 négyzetméteres villába. Az elit villanegyedben ekkor ugyanis 5 és fél millió dollárba került egy ilyen ház. A kormányfő külön sajtótájékoztatót hívott össze ennek apropóján, melyen kijelentette, hogy a házat nem vásárolta, csupán bérli. Az újságírók kiderítették, hogy a havi bérlet is minimum 10–15 ezer dollár. Kicsivel később arra is fény derült, hogy a koncsa-zaszpai villa Timosenko unokatestvérének, Tetyana Sarapovának a nevére van írva. A 2008-as jövedelem kimutatások szerint se Timosenko, se a férje nem fizetett érte egy kopijkát sem. Ezt, ugye nem szükséges kommentálni.

A villanegyedben a híres család szomszédai is legalább olyan híresek voltak. Egyik a gazdag vállalkozó, vasúti szállítmányozó Nyikolaj Kovzel. Szemközt vele az Ukrnafta elnökének családja, száz méterrel arrébb a leggazdagabb ukrán, Rinat Ahmetov kacsalábon forgó palotája állt. Talán nem meglepő, hogy ezen a környéken 15–17 ezerre rúg egy ház havi fenntartása, plusz ugyanennyibe a hozzá járó őrző-védő szolgálat.

Lakhatási körülményeinek javításából a miniszterelnök lánya sem maradt ki. Férjével, Shon Carral a koncsa-ozjornajai villanegyed egyik 350 négyzetméteres házába költözött, anyjától ötpercnyi járásra. A legenda szerint ezt a villát Jevhenyija nagynénjétől, Antonyina Uljahinától kapta ajándékba.

Ruhák, cipők és egyéb "apróságok"

Nehéz lett volna nem észrevenni, hogy kormányfővé avanzsálása után Timosenko milyen eszeveszett divatozásba kezdett. Igaz, mindig sokat adott külsejére, ám ezen igénye 2005-ben nőtt meg igazán. Egyre többször jelent meg Louis Vuitton ruhakölteményeiben. Ez a márkanév idővel első számú kedvencévé vált. Több kabátot, táskát, kosztümöt is beszerzett a híres francia tervezőtől. Az elemzők számítása szerint csak azon toalettek ára, melyeket mindenki láthatott rajta nyilvános rendezvényein 2005-ben, körülbelül 31 620 dollár. Egyfelől, ez nem nagy összeg, ha viselőjükre úgy tekintünk, mint Ukrajna egyik legtehetősebb hölgyére. Ha viszont figyelembe vesszük Timosenko jövedelembevallását és azon kijelentését, hogy erre az időre teljes vagyonát elvesztette, akkor nyilvánvaló, hogy nem volt lehetősége ilyen arányú költekezésre. Az Obozrevatyely internetes honlap újságírói összeszámolták, 2008 utolsó hat hónapjában közel másfél millió hrivnyás ruhatárat vonultatott fel.

Ha összeadjuk a Timosenko család havi kiadásait – villa, lakás és irodafenntartás, testőrség, öltözködés, frizura – 73 375 dollárt kapunk. S ebben még nincsenek benne a férj költségei, a család étkezése és más fontos kiadások. Csakhogy bevallott jövedelme nem haladta meg az 52 541-et. Nem nehéz kikövetkeztetni, Julija Timosenko, számos politikus társához hasonlóan, eltitkolja reális anyagi helyzetét.

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó