2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egy eset üzenetei

Gabóda Béla ügyében továbbra sem tiszta a kép. Titok, hogy milyen szankciót kíván életbe léptetni a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetése azt követően, hogy az intézmény pedagógiát oktató tanárát megfosztották tudományos (PhD) fokozatától. Arra sem tudjuk a választ, hogy az illető jelezte-e a történteket munkaadója felé, valamint hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöksége érdemben reagál-e az eseményre. Hétfőn elküldött kérdéseinkre – a főiskola titkársága tájékoztatása szerint ezeket megkapták – eddig nem adtak választ.

Az eset mindenesetre komoly visszhangot váltott ki a pedagógus-társadalomban. Mint azt Gortvay Erzsébet docens, a Kijevi Szlavisztikai Egyetem ungvári fiókintézetének tanszékvezetője lapunknak elmondta, pályája során hasonló esetre még csak nem is emlékszik.

– A diákok diplomamunkáiban fordult elő plagizálás, de a vezető tanár még a piszkozatban kiszűrte a dolgot, s "helyre tette" a nebulót – mondja Gortvay Erzsébet. – Az esetnek meglátásom szerint két üzenete van. A diákok felé az, hogy milyen tanár az, aki plagizál? Amennyiben pedig nem kerül sor valamilyen szankcióra, azt sugallja a pedagógustársadalom, a kutatók felé, hogy nem feltétlenül szükséges egy disszertációba komoly munkát fektetni. Megmondom őszintén: én ilyen kollégával nem tudnék együtt dolgozni.

A tanszékvezető felhívta a figyelmet: az eset nem csupán Gabóda Bélára, hanem a recenzensekre is szégyen, akik a disszertáció védését vagy nem vették komolyan, talán nem is olvasták, esetleg nem voltak otthon a témában.

Majoros Mónika, a Sislóci Dobó István Középiskola igazgatója szerint a plagizálás, a más tollával való ékeskedés – bárkiről legyen is szó – elítélendő. Emellett az sem szerencsés, ha a csaláson ért pedagógus funkciót tölt be valamilyen szakmai szervezetben, hiszen annak hitelét is rontja.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó