2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Irány vissza! Jogos-e az intézkedés?

Az elmúlt napokban többen is dühösen telefonáltak szerkesztőségünkbe, mondván, nem értik, miért fordítják őket vissza a határ magyarországi oldaláról.

Elmondásuk szerint érvényes kishatárforgalmi engedéllyel szerettek volna Magyarországra utazni, de azzal irányították őket vissza, hogy meghaladták a szomszédos országban hat hónapon belül eltölthető kilencven napot.

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, megkerestük az ungvári főkonzulátus vezető konzulját. Dr. Nagy Attila kijelentette: jogosan járnak el a magyar határőrök. Az a helyzet, hogy a kishatárforgalmi engedélyek – de ugyanez érvényes a látogatói célú schengeni vízumok esetében is – fél éven belül legfeljebb kilencven napos magyarországi tartózkodásra adnak lehetőséget, s aki ezt túllépi, az kénytelen az utazási engedélyének kiadásától számított második fél év kezdő időpontjáig várni az újabb beutazással. Ezt a szabályozást a kishatárforgalomról 2007-ben született kétoldalú egyezmény világosan előírja, s ugyanez a rend érvényes a magyar állampolgárok ukrajnai beutazásakor, tudtuk meg. Fontos még, hogy abban az esetben is legfeljebb csak 90 napot lehet Magyarországon tölteni, ha az illető egyszerre rendelkezik érvényes vízummal és kishatárforgalmival. Ilyen esetben sem adódnak össze az ott tölthető napok számai.

A visszafordított utazók által kifogásolt eljárás kapcsán megkérdeztük a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság illetékeseit is. Válaszképp egy nyilatkozatot juttattak el címünkre, amit az alábbiakban közlünk:

"A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti kirendeltségein folyó technikai fejlesztésekkel a beutazó külföldiek által Magyarországon eltöltött napok számát január 31. óta informatikai rendszer tartja nyilván. Míg korábban a kishatárforgalomban közlekedő utasok manuális ellenőrzése hosszabb időt vett igénybe, ma már automatikusan elvégzi ezt a határregisztrációs rendszer.

Fontos tudni, hogy aki turistaként látogat hazánkba, a hatályos nemzetközi szerződések alapján féléves időtartamon belül legfeljebb kilencven napot tartózkodhat Magyarországon. Aki ezt a kilencven napos keretet kimerítette, azt a magyar határrendészek nem léptethetik be, még ha turistavízuma érvényes is. A korlátozás érvényes a kishatár-átlépési engedéllyel rendelkezőkre is!

A munkavégzési, tanulmányi vagy egyéb céllal ennél hosszabb időt Magyarországon tartózkodni kívánó külföldieknek erre jogosító speciális vízumot kell igényelniük hazájukban.

A korlátozás nem egyoldalú, a külföldre utazó magyar állampolgárokra ugyanúgy érvényes."

A határátlépés megtagadása miatt feldühödött emberek egy csoportja kedden a tiszaújlaki–tiszabecsi és az asztélyi–beregsurányi, szerdán pedig már a csapi–záhonyi határátkelőkön torlaszolták el az utat, jelentős fennakadást okozva ezzel az amúgy is lelassult átkelésben. Az esetről több ukrán honlap is beszámolt, megjegyezve, hogy ez alkalommal a magyar fél jogosan járt el. Úgy tudjuk, az ukrán határőrök, vámosok hosszasan próbálták megmagyarázni az intézkedés okát, amit csak nehezen vettek tudomásul a háborgó autósok, gyalogosok. Közben az Ukrán Állami Határőrség nyilatkozatban tudatta, azok, akik bármilyen módon akadályozzák az átkelőhelyek zavartalan működését, törvények által előírt szankciókra számíthatnak.

Lapunk kérdésére Eduard Sztebljuk, a Munkácsi Határőrosztag szóvivője elmondta, hogy idehaza is szankciók várhatnak azokra az ukrán állampolgárokra, akik magyarországi utazásaik során túllépik a schengeni vízum biztosította tartózkodási időt. Határátkeléskor szóbeli figyelmeztetésben részesülnek, illetve súlyosabb esetekben pénzbírsággal büntethetik őket.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó