2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Mennyit ér a tudományos fokozat?

Az utóbbi években egyre felkapottabb lett, hogy a kárpátaljai magyar végzősök magyarországi tanintézetekbe jelentkeznek posztgraduális képzésre, és ott szerzik meg a PhD, illetve egyéb tudományos fokozatot. A többség nyelvi nehézségekre hivatkozik, hiszen a kandidátusi vagy a doktori disszertációt Ukrajnában államnyelven kell megírni és megvédeni. Ugyanakkor a külföldön megszerzett tudományos fokozatot itt honosítani kell.

Dr. Spenik Sándor docens, az UNE Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karának dékánhelyettese, tanszékvezető

– Miként történik meg a honosítás?

– A nosztrifikációt az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium szakosztálya végzi. Természetes, hogy ezen a védés is ukrán nyelven történik. A bizottság ezek után külön dönt, elfogadja-e a tudományos munkát.

– Ön szerint van-e értéke az Ukrajnában szerzett diplomának?

– Természetesen van. Felsőfokú intézményeinkben valóban magas fokú képzést nyújtanak. Példa erre az egyre több külföldi jelentkező. Az Ungvári Nemzeti Egyetemen Magyarországról, Szlovákiából, Szíriából, sőt még Afrika egyes országaiból is tanulnak hallgatók. Az itt kapott diploma nemcsak egy papír, megfelelő szintű tárgyi tudás is van mögötte. Aki öt, illetve hat évet tanul egy felsőoktatási intézményben, az általános műveltségre, szakmai jártasságra tesz szert. Németországban, az Amerikai Egyesült Államokban és másutt is szép számmal találunk nálunk végzett matematikusokat, fizikusokat, akik kiváló tudósok, kutatók, nagyvállalatok alkalmazásában lévő szaktekintélyek. Jómagam is idehaza védtem meg a kandidátusi fokozatot, jelenleg pedig a nagydoktori disszertációmon dolgozom.

– Tud-e olyan esetről, hogy nemzeti egyetemünkön plagizálás miatt visszavonták valaki tudományos fokozatát?

– Nem tudok ilyenről. De ez nem jelenti azt, hogy a korábbi években ne történt volna hasonló.

– Ön tanszékvezetőként milyen szankciókat alkalmazna, ha valamelyik beosztottjáról kiderülne, hogy plagizálta a tudományos munkáját?

– Természetesen azonnal megválnék tőle. Nem engedném, hogy tovább oktasson, hogy leendő pedagógusokat készítsen fel. Hiszen lopott, még ha "csak" szellemi terméket is.

F. A.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó