2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tudatosan és nyugodtan

Vannak, akik azért maradnak távol a szavazástól, mert attól félnek, hogy felsülnek a bizottság előtt, elvétenek valamit, tájékozatlanságuk következtében kellemetlen helyzetbe is kerülhetnek. Pedig a voksolás nem ördöngösség.

Akár kaptunk hivatalos értesítést, akár nem, el kell menni véleményt nyilvánítani. Ez állampolgári joga minden 18. életévét betöltött ukrán állampolgárnak. Mielőtt elindulunk, vegyük magunkhoz a személyi igazolványt. Ha az nincs, akkor más dokumentum, így például útlevél, katonakönyv, szolgálati igazolvány is megfelel.

A szavazóhelyre belépve meg kell keresni a mi körzetünk bizottsági tagját. Erről a teremben lévő bizottsági tagoktól is kérhetünk felvilágosítást.

A megfelelő asztalhoz lépve az ügyintéző elkéri az igazolványt, mely alapján ellenőrzi, hogy a polgár szerepel-e a névlistán, illetve helyesen tüntették-e fel a nevét. Az ügyintéző a szavazólap felső, úgynevezett kontroll részén lévő rubrikába beírja a névlista szerinti sorszámunkat, valamint ráírja a saját nevét a szavazólap urnába kerülő és a nála maradó részére is. Erre figyeljünk oda, mert az a szavazólap, melyet a bizottsági tag nem lát el kézjegyével, érvénytelen. Következő lépésként a névlistán aláírásunkkal erősítjük meg részvételünket, s a szavazólap kontroll részét is ellátjuk kézjegyünkkel. Ez is fontos, mert aláírásunk nélkül érvénytelen a szavazatunk.

Amikor mindez megtörtént, a bizottsági tag letépi a kontroll részt, mely nála marad. A szavazólapot átvéve még egyszer győződjünk meg arról, hogy rajta van-e az ügyintéző aláírása, illetve nincsenek-e rajta oda nem való jelzések. Ha minden rendben, bátran lépjünk be a szavazófülkébe, ahol az ott lévő íróeszközzel + vagy x jelet írunk az általunk támogatott jelölt neve melletti, vagy az egyiket sem támogatom bejegyzés melletti kockába.

Nem kell kapkodni. Senki nem sürget. Megfontoltan és felelősségteljesen döntsünk. A fülkéből kilépve a szavazólapot dobjuk be a teremben lévő urnák egyikébe. Ha ez is megtörtént, elmondhatjuk, mindent megtettünk és éltünk alkotmányos állampolgári jogunkkal.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó