2010. február 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 17.-18. (880.-881.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nemzetközi megfigyelők Kárpátalján

"Független nemzetközi megfigyelőként az ukrán elnökválasztási kampányt és a választások demokratikus és tiszta lebonyolítását kísérjük figyelemmel" – nyilatkozta lapunknak Salome Hirvaskoski, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi megfigyelője.

Salome Hirvaskoski

Az ukrán állam felkérésére az Európai Tanács (ET), a NATO Parlamenti Közgyűlése, az Európai Parlament, továbbá az EBESZ-nek a demokratikus intézményekkel és emberi jogokkal foglalkozó hivatala (ODIHR) is megfigyelőkkel van jelen az elnökválasztás alatt. A szakemberek találkoznak civil szervezetek és a média képviselőivel. Február 7-én szerte az országban számos szavazóhelyiségben lesznek jelen. A választás másnapján hivatalos szakvéleményt készítenek a tapasztaltakról.

– Hogyan lesz valakiből megfigyelő és mi a feladata?

– Az EBESZ-missziókra felkért személyek többnyire a apparátus valamelyik tagszervezeténél dolgoznak. Én az Európai Tanácsban tevékenykedtem – mondta Salome Hirvaskoski. – Hangsúlyozom, megfigyelőként nem avatkozhatunk be a választási folyamatba, egyik jelöltet sem támogatjuk. Végigkövetjük a kampányt, ott vagyunk a szavazókörzetek nyitásánál, figyeljük a választás menetét, a voksok számlálását és az eredmények alakulását. A kampány kezdetétől a választások eredményének kihirdetéséig Kijevben 19, országszerte 60 megfigyelő tartózkodik. A választás napjára további közel ezer megfigyelő érkezik. Vannak, akik a média, a közszféra, a törvényhozó szervek tevékenységét kíséri figyelemmel, jómagam azt vizsgálom, hogyan érinti a nemzeti kisebbségeket az elnökválasztási kampány és a választás. Találkozom a kisebbségi szervezetek vezetőivel, konzultálok velük, tapasztalatokat gyűjtök. Majd azokat továbbítom a megfelelő szervekhez.

– Mik a tapasztalatai?

– A választás körüli benyomásaimról nem beszélhetek, az ENSZ hivatalos honlapjára az urnák lezárását követően felkerülnek a hivatalos szakvélemények. E honlapon folyamatosan figyelemmel lehet kísérni a választásokkal kapcsolatos korábbi és friss észrevételeket. Tavaly novemberben az ET Parlamenti Közgyűlésének küldöttsége érkezett Kijevbe, és azt állapította meg, hogy Ukrajnában "összességében szabad és versengő légkör uralkodik", javult a médiaszabadság helyzete. A választásokba vetett bizalom azonban hullámzó, és aggodalomra ad okot a politikai és a pénzügyi körök összefonódása. Szerintük az ukrán választási jogszabályok – bár tökéletlenek – képesek működőképes keretet biztosítani a választásokhoz, ám az elnökválasztás után a lehető leghamarabb javítani kell ezeken.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó